Fetiță din Alba, mușcată de un câine Husky. Proprietara animalului a suferit un șoc și a murit

×

O fetiţă de 12 ani, din județul Alba, a fost mușcată de un Husky în timp ce se afla în curtea unei vecine. Rănită la faţă, copila a început să ţipe de durere, iar proprietara câinelui a suferit un şoc şi a căzut la pământ.

Echipajul ambulanței, sosit de urgenţă, a resuscitat-o pe femeie zeci de minute, însă fără rezultat. Fetiţa a fost transportată la spital, în Târgu Mureş.

Fetiţa venise cu bunica ei în curtea unei vecine de 67 de ani, din localitatea Tăuți. La un moment dat, copila s-a dus la câine în padoc, să se joace cu el. Nimeni nu îşi explică exact cum de patrupedul a devenit agitat, apoi agresiv şi, pe neaşteptate, a atacat.

Când a văzut copila plină de sânge, proprietara câinelui a alergat să îi acorde primul ajutor. În grabă, ar fi vrut să intre în casă după pansament pentru rănile fetiţei, dar a căzut la pământ.

Localnică: „Am auzit că a venit o nanaşă de-a ei cu o nepoţică şi a intrat la câine acolo şi nu ştiu cum a muşcat câinele fata şi ea s-a panicat, s-a speriat şi s-a dus în casa să-i aducă ceva să se şteargă. S-a speriat, s-a speriat din cauza aia, era ea o fire mai sensibilă”.

Localnic: „S-a dus să se joace cu câinele şi a sărit câinele la ea, eu ştiu, şi femeia s-a dus în casă să aducă ceva să o panseze, să îi pună la faţă, şi a căzut acolo şi au dat de ea moartă”.
Reporter: „Avea câinele de mult timp?”
Localnic: „Da, de mult timp, de un an de zile, dar nu era câinele să fie dezlegat”.

O ambulanţă a ajuns repede la faţa locului şi medicul a început manevrele de resuscitare.

Simona Strajan, director medical la Serviciul de Ambulanţă Alba: „S-a speriat atât de tare, încât a făcut un stop cardio-respirator. A făcut resuscitare conform protocolului mai mult de o jumătate de oră, la care nu a avut niciun răspuns”.

Între timp, fetiţa a ajuns la spitalul din Alba Iulia pentru îngrijiri.

Aurel Crişan, medic şef UPU-SMURD Alba: „A fost adusă o fetiţă de 12 ani cu plăgi multiple muscate la nivelul feței. La noi a venit stabilă, echilibrată hemo-dinamic. S-a făcut toaleta plăgilor, profilaxia tetanică şi s-a luat legătura cu clinica de specialitate de la Târgu Mureş”.

Comisar şef Luminiţa Prodan, purtător de cuvânt IPJ Alba: „Minora i-ar fi cerut femeii să îi permită să se joace cu câinele familiei, iar la un moment dat fetiţa a fost mușcată de câine de faţă. Poliţiştii au deschis un dosar penal în cadrul căruia se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”.

Fetiţa a fost operată de urgenţă, iar acum este internată la Târgu Mureş, în stare stabilă.

Crescător de câini Husky: „Nu sunt agresivi”

 

Bogdan Berende creşte de peste 30 de câini din rasa Husky. Spune care reacţia animalului care a atacat-o pe copilă este greu de înţeles.

O explicaţie ar fi că nu este rasă pură şi anumite gene moştenite l-ar fi putut face agresiv.

De regulă, câinii Husky se retrag atunci când sunt şicanaţi de copii, dar contează şi felul în care sunt dresaţi.

Bogdan Berende, crescător de Husky: „Dacă acel acel câine a fost dresat în sensul în care trebuia să îşi apare proprietatea, să îşi apere teritoriul, atunci există posibilitatea să fi făcut acest lucru, să fi muşcat fetiţa respectivă. Husky nu a fost şi nu este un câine agresiv”.

Totuşi, dresorii spun că există şi excepţii.

Ioana Pop, dresor de câini: „Un câine, într-un moment în care se simte nesigur sau simte un pericol în jur, foloseşte această agresivitate ca şi armă de control. Sau mai avem încă o emoţie care poate sta la baza agresivităţii, care se numeşte nervozitate”.

Citește și...
Trei tineri din judeţul Bacău, acuzați de viol, după ce au băut la crâşmă împreună cu victima
Trei tineri din judeţul Bacău, acuzați de viol, după ce au băut la crâşmă împreună cu victima

Trei tineri din judeţul Bacău au ajuns un arest, după ce o fată de 22 de ani i-a acuzat că ar fi violat-o.

Recomandări
Turcia este „alături de Ucraina”. Erdogan avertizează asupra pericolului unui „nou Cernobîl” la centrala Zaporojie
Turcia este „alături de Ucraina”. Erdogan avertizează asupra pericolului unui „nou Cernobîl” la centrala Zaporojie

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi susţinerea Turciei pentru Ucraina şi s-a alarmat în privinţa pericolului unui "nou Cernobîl", referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia.

Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral
Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral

În goana după profit, pe litoral încă sunt angajatori care încurajează munca la negru. Mai mulți tineri, unii minori, au fost exploatați de patronul unei terase și au muncit pentru el fără acte, sau cu un contract pentru două ore.

VIDEO Incendiu la un depozit de muniții din Rusia, lângă Ucraina. Două sate au fost evacuate
VIDEO Incendiu la un depozit de muniții din Rusia, lângă Ucraina. Două sate au fost evacuate

Locuitorii a două sate din sudul Rusiei, de lângă frontiera cu Ucraina, au fost evacuaţi joi după ce un depozit de muniţii din apropiere a luat foc, a anunţat un oficial, precizând că nicio persoană nu a fost rănită.