Un tânăr de 19 ani din Slatina a abuzat din spatele calculatorului de zeci de copii

Ultima actualizare: 22-01-2020 19:43

Un nou caz îngrijorător de pornografie infantilă a ajuns în atenţia oamenilor legii. Procurorii au descoperit că un tânăr de 19 ani a păcălit zeci de copii pe rețelele sociale, convingându-i cu conturi false să-i trimită fotografii compromiţătoare.

Anchetatorii vorbesc de nu mai puţin de 30 de victime din toată ţara, şi mai grav, pe unul dintre copii l-ar fi abuzat sexual.

Din spatele unui laptop din Slatina, individul care are acum 19 ani, a reuşit timp de doi ani să păcălească mai mulţi minori. Probele arată că tânărul îşi făcea conturi false pe care posta pozele unor adolescente, apoi intră în vorbă cu copiii. Îi convingea pe băieţi să trimită filmuleţe în ipostaze indecente şi îi şantaja ca să repete la nesfârşit gesturile.

Procurorii au aflat că există cel puţin 30 de victime, copii cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, din mai multe oraşe ale ţării. Imagini cu ei au fost găsite în nu mai puţin de 490 de fișiere video, descoperite în casa acestui individ. La şase luni de la acea percheziţie, suspectul a fost adus la DIICOT, a fost reţinut şi arestat preventiv pentru 30 de zile.

În unele cazuri, individul nu s-a oprit la şantaj. Procurorii au aflat că s-a întâlnit cu un băiat de 15 ani cu care a întreţinut relaţii sexuale, iar scenele au fost filmate şi postate pe internet. Este încă un exemplu care arată vulnerabilitatea copiilor, în spatele reţelelor sociale.

"Există soluţii de control parental prin care părinţii pot limita accesul copiilor la astfel de conţinut online. Există şi soluţii care pot trimite notificări pentru părinţi atunci când copiii vorbesc cu persoane necunoscute sau când trimit fişiere audio sau video cu conţinut explicit”, spune un specialist în securitate cibernetică.

Dar restricţiile tehnice nu rezolvă problema. Cheia rămâne relaţia dintre copii şi părinţi, spun specialiştii.

"Ca părinţi ai nevoie să pronunţi cuvintele de nepronunţat, sex, organe genitale, despre cum se întâmplă asta în lumea adulţilor, în lumea copiilor, ai nevoie să dechizi cutia Pandorei, pentru că e doar în capul tău ca părinţi că dacă nu discuţi aceste lucuri, nu se vor întâmpla”, explică psihiatrul Gabriel Diaconu.

Specialiştii pun înmulţirea acestor cazurilor de abuz pe internet şi pe seama lipsei de educaţie sexuală în şcoli şi licee.

 

Parteneri