Performantele la care au ajuns acesti copii de 3 ani care au renuntat la creioane pentru tablete

Ultima actualizare: 08-12-2013 06:54

Uitati de creioane colorate si plastilina. Viitorul apartine tabletelor.

Cel putin asta sustin educatorii de la o gradinita din statul american Virginia, care folosesc astfel de gadgeturi la ore.

Ei spun ca, pentru copiii care abia au implinit 3 ani, un interviu prin Skype cu un ingrijitor de la o gradina zoologica, de exemplu, face mai mult decat o poza cu un pinguin.

Ai idei de aplicatii? Stii sa construiesti roboti? Iubesti lumea tehnologiei si stii cum s-o faci mai performanta? Atunci inscrie-ti cele mai bune idei in competitia Smart Nation si pregateste-te sa fii premiat. Afla cum se pot intampla toate astea, aici.

Asa cum era de asteptat, exista insa si specialisti de parere ca ar putea fi "prea mult, prea devreme".

"Pe acela scrie Charlie. Iar pe acesta Leighton. Ia te uita, numele tau. Esti gata?"

Desi au numai 3 ani, cei mici sunt nedespartiti de tablete. Cu ajutorul educatoarelor, cat e ziua de lunga, deseneaza, fac poze ori invata cifrele si alfabetul.

"Pentru noi, tableta nu este un obiect de consum, ci un instrument care incurajeaza interactiunea si creativitatea.", spune Sheena Hall, directorul adjunct al gradinitei.

"Unde este aparatul tau de fotografiat? Deschide aparatul... Asa. Poti sa ii faci o poza cartonului cu numarul 2? Bravo!"

Iar parintii sunt incantati de rezultatele copiilor.

"Este incredibil cat de mult au evoluat lucrurile, e minunat ca aceasta tehnologie este accesibila copiilor nostri si cred ca este un instrument extrem de util pentru viitor.", spune Maria Demetriou, parinte.

Nu toti pedagogii sunt insa de acord cu aceasta metoda de predare, care - spun ei - grabeste maturizarea.

"Aici, la gradinita, suntem in regatul copilariei, respectam si onoram copilaria ca stare de spirit si nu credem ca trebuie sa grabim lucrurile." - Carol Petrash, educator.

O opinie sustinuta si de multi parinti, dar si de specialisti.

"Cred ca este foarte important, mai ales pentru cei mici, sa se joace in lumea in care traiesc, cu noroi si plante adevarate, nu cu cele generate pe ecranul unui computer. Au timp suficient sa faca asta mai tarziu in viata." - Susan Barr, parinte.

"O mare parte din energia creierului se concentreaza pe interactiunea cu tableta, in detrimentul relatiei interumane, un lucru extrem de important pentru dezvoltarea creierului unui copil." - Dr. Dimitri Christakis, directorul unui Centru de Pediatrie.

Deocamdata, Academia Americana de Pediatrie nu are o pozitie oficiala in ceea ce priveste folosirea tabletelor in crese si gradinite. Un lucru este cert insa, spun specialistii - moderatia este cheia unei dezvoltari armonioase.

Ce mai astepti? Vezi aici ideile geniale ale unor copii din Romania care pot schimba internetul asa cum il stii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO