Cum va arata primul film 3D la care te vei uita fara ochelari. Inventia care schimba cinematografia
Ati incercat vreodata sa va uitati la un film 3D in sala de cinema fara sa aveti ochelarii speciali la ochi? "Dar de ce as vrea sa fac asta?", m-ati putea intreba. Ok, reformulez.
Ati incercat vreodata sa va uitati la un film 3D PROST in sala de cinema fara sa aveti ochelarii speciali la ochi? Stiu cativa oameni care ar raspunde: "Eu da. Pentru ca devenea instantaneu mai amuzant asa."
Universitatea din California, Santa Cruz, poate nu realizeaza in acest moment, dar este pe punctul de a revolutiona industria TV 3D si a cinematografiei 3D. Si asta pentru ca un grup de elevi condusi de un profesor au gasit modalitatea si au pus-o si in practica pentru ca telespectatorul sa se uite la un ecran 3D fara ochelari si in locul unei imagini “fantomatice”, blurate si neclare, sa vada o imagine 2D, curata.
Acum, daca si voi aveti astfel de idei, poate chiar mai bune ca asta, puteti sa le inscrieti in competitia Smart Nation, unde cele mai bune idei din stiinta ale pustilor romani vor fi premiate.
Proiectul, realizat de James Davis, profesor la Universitatea din California, si Steven Scher, Jing Liu, Rajan Vaish si Prabath Gunawardane, student in cadrul aceleiasi universitati (toti niste G.I. Joe’s adevarati dupa nume), a fost inscris recent la conventia de tehnologie SIGGRAPH 2013 din Anaheim, care va avea loc pe 25 iulie. Ideea lor pare simpla la o prima vedere.
Imaginea 3D este compusa din doua imagini suprapuse, citite de ochelarii speciali 3D. Studentii au reusit insa sa aduca o a treia imagine care, atunci cand ochelarii sunt dati jos, anuleaza una din cele doua imagini initiale, oferind o “fotografie” 2D, pe care ochiul uman o poate vedea fara probleme. Asadar, adio imagini blurate si enervante.
Din pacate, cozile albastre ale personajelor din Avatar, fara ochelari la ochi, vor parea tot sterse si prea putin spectaculoase. Poate veti incerca insa sa va uitati la filme cu aceste lentile, gasite aici pe SmartNation.ro, cine stie cum vor arata filmele in viitor.