O zi in IAD, filmata cu camera ascunsa. Cosmarul pentru bolnavii de cancer incepe la usile inchise ale Institutului Oncologic

Dată publicare: 23-03-2015 17:45
Dată actualizare: 26-03-2015 06:54


Condamnati de destin si pedepsiti de sistem, bolnavii de cancer din toata tara trec prin chinurile iadului ca sa fie consultati. Treziti cu noaptea-n cap, suferinzii asteapta neputinciosi pe la usile inchise ale Institutului Oncologic.

Fie ca au nevoie de un control, o programare pentru operatie sau de medicamente, toti au parte de acelasi tratament. Se intampla asta din cauza lipsei de specialisti.

Desi Ministerul Sanatatii a deblocat 28 de posturi pentru Institut, nimeni nu s-a ocupat pana acum de organizarea unui concurs. 

Desi nu s-a crapat bine de ziua, holurile ambulatorului din Institutul Oncologic Bucuresti sunt arhipline. Cu bagaje, analize ori cu rezultatele unor investigatii abia facute, bolnavii de cancer asteapta resemnati la usile cabinetelor.

O doamna, vadit slabita de boala si de tratamentul nemilos, cedeaza dupa o ora. Tresare la fiecare usa deschisa. Poate o baga in seama vreun doctor. N-are noroc. Abia vin asistentele la munca.

La Oncologie toti se supun unei legi nescrise. Trebuie sa vina de la 5.30 - 6.00 ca sa prinda rand, insa nu stiu niciodata cand vor pleaca acasa.

De parca n-ar fi chinuiti destul boala, acesti oameni trebuie sa suporte multe. Nepasare in primul rand.

In cele 8 cabinete din ambulatoriu dau consultatii atat doctorii din spital, cat si unii angajati ai policlinicii. Majoritatea oncologilor vin doar doua zile pe saptamana si stau cate 4 ore. Insuficient pentru ca listele de bolnavi sa poata fi vreodata terminate.

Nicolae Straja, managerul Institutului Oncologic Bucuresti: "Lunea si martea este puhoiul cel mare, la inceput de saptamana. Si faptul ca vor la un anumit medic, acel medic nu poate sa satisdfaca totul, se programeaza. Deci nu-i umileste nimeni, va rog sa ma credeti. Nu-i umileste nimeni si nimeni nu-si bate joc de nimeni. Ca sunt unii nemultumiti, ca nu sunt vazuti mai rapid, este imposibil".

Ba ar fi posibil daca s-ar face angajari. Potrivit Ministerului Sanatatii, Institutul Oncologic are in prezent 28 de posturi deblocate pentru medici specialisti.

Nimeni nu s-a ocupat insa pana acum de organizarea unor concursuri. Cum de altfel nimeni nu a stabilit nici din ce bani ar putea fi platiti viitorii oncologi. Asta in conditiile in care anual 220.000 de suferinzi cer ingrijiri medicale la Institutul Oncologic.


VIDEO PROTVPLUS.RO