„Pentru ca ei să se vindece mai repede”. Asociația Dăruiește Viață a proiectat un nou spital centrat pe nevoile copiilor
Un spital centrat pe nevoile copilului, pentru ca ei să se vindece mai repede. Acesta este conceptul de la care au pornit cei de Asociația Dăruiește Viață, care au ridicat clădirea din donații.
Copiii cu cancer sau cei care au nevoie de operații vor intra în noul spital la începutul, anului viitor.
Pentru restul secțiilor va fi ridicată o nouă clădire, iar pentru asta este nevoie de ajutorul companiilor care pot direcționa 20% din impozitul pe profit sau completând declarația 177.
Sala de primire e de fapt locul de unde se deschide un întreg univers gândit în jurul copilui și al părintelui. Rareș, Nicholas și Zizi sunt pacienți care au supraviețuit cancerului și care au venit să vadă clădirea la care se uitau pe geam cu speranță când era doar un șantier.
Nicholas are 10 ani și tocmai a încheiat tratamentul pentru limfom. A stat trei luni internat în vechea secție de oncologie. Noile spații sunt mult diferite. În cele 24 saloane sunt 48 paturi pentru copii și tot atâtea pentru părinții care azi dorm uneori pe un scaun sau în pat cu copilul.
10 luni au fost internați în secția unde împărțeau toți pacienții și apartinatorii o singură baie. Locul de joacă era o masă în capătul holului sau o cameră la etajul patru. În noul spital, la etajul trei o lume întreagă se deschide doar pentru ei. O grădină interioară care vara devine terasă deschisă e locul în care copiii vor putea să comunice cu prietenii lor care vor sta în izolare după transplant.
Întregul spital a fost construit în jurul nevoii copilului și a părintelui după lungi discuții intre arhitecți pacienți, părinți și cadre medicale.
Oana Florea, mama lui Rareș: „Dacă ei sunt bine și cadrele medicale sunt mai relaxate”.
Rareș: „Până acum n-am cuvinte. Înainte dormeam cu mama în același pat. Nu mai zic că avem camere de joacă. În fiecare salon e baie, ceea ce pe secția de oncologie era un singur salon cu baie care nu avea toaletă. În rest era o toaletă publică”.
Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață: „Nu doar că părintele este integrat în tratamentul copilului, pentru că are paturi în salon pe care poate sta. Sunt spații dedicate în care părinții se pot întâlni și cu restul familiei”.
La inceptul anului viitor toate cadrele medicale din secțiile de chirurgie, neurochirurgie și oncologie se vor muta în noul spital. Pentru restul secțiilor Dăruiește Viață va construi o nouă clădire, mai mare, iar pentru asta cere ajutorul oamenilor care pot dona patru euro lunar cu un SMS la 8864, iar companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit datorat statului. De asemnea, pot completa declarația 177 pentru sumele rămase nealocate de anul trecut către Dăruiește Viață.