„O boală aparent controlată până acum câțiva ani revine în forță!” Are efecte dramatice și la adulți și poate duce la deces
„O boală aparent controlată până acum câțiva ani revine în forță!” După ce doi bebeluși care sufereau de tuse convulsivă au murit, medicii avertizează că orice tuse puternică a copilului, care nu cedează la tratament, ar trebui să ne ducă la medic.
Infecția este provocată de o bacterie și are efecte dramatice și la adulți. Însă poate fi prevenită prin vaccinare, gratuită pentru toți românii asigurați.
O mamă își ține în brațe copilul de o lună și jumătate, cu câteva clipe înainte ca un echipaj de urgență să-l urce în salvare.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Mama: „Pur şi simplu nu mai are aer. Nu mai are putere să tragă aer. Îl vezi mov, vânat la fată. Nu ştii dacă e copilul său poate nu mai e.”
Bebelușul a ajuns în câteva zeci de minute să nu mai poată respira. După o primă vizită la un spital din provincie, fusese trimis acasă, cu tratament pentru o simplă viroză. Abia medicii din Bucureşti, unde a ajuns în stare gravă, l-au dat diagnosticul corect. Tuse măgărească.
Dr. Irina Costache, medic pediatru: „E foarte clar ca infecţia cu pertussis poate duce la deces, după ce apare o criză de apnee.”
Rata de vaccinare a copiilor - inclusiv împotriva tusei convulsive - a scăzut, din pandemie, în toată Europa. Automat, a crescut numărul îmbolnăvirilor, în România și în țările din jur. Macedonia și Bulgaria au anunțat că sunt în pragul unor epidemii. De la 95%, procent optim de copii imunizați, au ajuns la 50%.
Daniela Markovska, medic-șef centru de vaccinare: „Sunt mulți părinți care nu s-au prezentat cu copiii la centrul de vaccinările programate, iar acum avem mari probleme în a recupera aceste imunizări.”
Prima doză de vaccin DTP, adică diftero-tetano-pertussis, se face la două luni. Apoi, la 4 luni, la 11 luni, la 4 ani și la 14 ani. Mai e nevoie apoi de rapeluri din 10 în zece ani, pe care le fac, în țara noastră, foarte puțini adulți. Deși, din decembrie, vaccinul e gratuit pentru toți asigurații.
Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie: „Pacientul se prezintă la medicul de familie, primește o rețetă compensată 100% pentru vaccinul de pertussis, care are și componenta împotriva difteriei și tetanosului. Este un vaccin care se face la femeia gravidă la fiecare sarcină, fără riscuri.”
Imunizarea asigură protecție completă la 85% din indivizi. Restul scapă măcar de simptomele grave.
60 la sută dintre copiii cu tuse convulsivă și o treime dintre adulți ajung la Terapie Intensivă, însă cei din urmă așteaptă uneori săptămâni întregi tușind până la epuizare, înainte că starea lor să devină brusc gravă. Tușesc până ce varsă, apoi coastele încep să se rupă și înțeapă alveolele plămânilor, așa că pacientul se asfixiază. Boala e numită popular boala celor 100 de zile, pentru că atât durează în medie recuperarea, cu condiția unui tratament intensiv cu antibiotice, dar și a unor măsuri de susținere - de exemplu, oxigen administrat pe mască, chiar și după externare.
Toate cazurile trebuie trimise în spitalele de boli infecţioase şi obligatoriu raportate.