„Noi mergem înapoi, prețurile merg înainte”. Angajații din sănătate continuă seria protestelor
Angajații din sănătate continuă seria protestelor. Personalul care face parte din sindicatul Solidaritatea Sanitară a protestat, joi, timp de o jumătate de oră, în curțile unităților sanitare, fără a afecta însă activitatea medicală.
Oamenii vor în primul rând bani mai mulți pentru serviciul de gardă. Medici, asistenți, infirmiere și brancardieri au ieșit în curțile spitalelor cu pancarte. Nu au folosit fluiere sau vuvuzele și nici nu au strigat, ca să nu deranjeze pacienții, ori activitatea colegilor care lucrau.
Astfel de proteste au fost în spitale din toată țara, ca un ultim avertisment înainte de declanșarea grevei generale. Salariații cer să se deblocheze posturile și turele de noapte, de weekend, iar gărzile suplimentare să fie plătite la nivelul salariilor din 2022 și nu din 2017, când leafa era cu aproape cu 50% mai mică.
Bărbat: „Sunt nemulțumit de salariul pe care îl am, de lipsa acută de personal. Mai mult personal, să fim mai mulți asistenți pe secție, să ne putem desfășura activitatea”.
Bărbat: „Suntem încărcați cu sarcini, avem pacienți mulți, pacienți gravi. Plecările din sistem, blocarea posturilor din sistem, toate au dus la situația în care suntem acum. Salariile mici, nemotivante, diferențe salariale imense. Așteptăm cu nerăbdare promulgarea legii salarizării”.
Femeie: „Noi suntem în urmă cu salariile de ani de zile. Noi mergem înapoi, prețurile merg înainte”.
Sumele pe care le primesc medicii pentru o gardă sunt între 500 și 900 de lei în funcție de vechime și secția în care lucrează. Protestatarii vor o majorare cu 60%. Altfel spun că sunt dispuși să renunțe la contractele de gărzi.
Pe de altă parte, cei din sindicatul SANITAS au renunțat după mai bine de o săptămână la greva japoneză. Spun că așteaptă instalarea Guvernului și punerea în practică a măsurilor promise.
Dacă nu se va întâmpla acest lucru, sindicaliștii vor relua protestele și se gândesc inclusiv la greva generală.