Zika, boala din cauza careia copiii se nasc cu capul prea mic, a ajuns in 6 tari europene. Ce pericole exista pentru Romania
Virusul Zika, asociat cu nasterea copiilor cu microcefalie, a ajuns si pe continentul nostru. Pentru aceasta boala nu exista vaccin sau tratament.
Virusul Zika, transmis de tantari si care afecteaza din 2015 continentul american, a fost semnalat in cateva tari europene, la persoane revenite din America Latina, au anuntat autoritatile sanitare din tarile respective. In prezent, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in 21 dintre cele 55 de tari ale Americii de Sud, virusul, suspectat ca provoaca grave malformatii al fetusului, a fost confirmat de o saptamana in cel putin sase tari din Europa: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca si Elvetia, transmite miercuri AFP.
Deja, virusul care se transmite prin intepatura tantarului, a provocat o adevarata psihoza in Brazilia si Columbia.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
In Danemarca, virusul a fost depistat la un tanar care a calatorit in America de Sud si Centrala, a anuntat spitalul din Aarhus (centru), iar in Elvetia au fost raportate doua cazuri de contaminare la persoane care s-au intors din Haiti si Columbia. Niciuna dintre ele nu este insarcinata si nu a necesitat spitalizare, a precizat Oficiul Federal al Sanatatii.
Lars Ostergaard, Spitalul Aarhus: "L-am sfatuit sa foloseasca prezervativ daca are contacte sexuale in urmatoarele luni, pentru ca exista posibilitatea ca o persoana infectata sa transmita virusul si pe aceasta cale".
Autoritatile sanitare britanice au anuntat in ultimele zile trei cazuri de infectii in randul persoanelor care au calatorit in Columbia, Surinam si Guyana, iar in Olanda au fost semnalate zece cazuri. Si Portugalia a raportat patru persoane contaminate printre cele care s-au intors din Brazilia, starea lor fiind considerata "favorabila". In Italia au fost semnalate in 2015 patru cazuri, toate fiind persoane care calatorisera in Brazilia. Acestea sunt considerate vindecate.
In Franta metropolitana nu s-a depistat niciun caz de infectie cu virusul Zika, insa autoritatile sanitare franceze au mentionat cazuri autohtone (infectii contractate in locurile de resedinta) in insulele Guadelupa, Martinica si Saint-Martin din Caraibe. Pe litoralul Guyanei Franceze (America de Sud), unde 45 de cazuri "au fost biologic confirmate si exista 160 de suspiciuni, dintre care patru la femei insarcinate", a fost declarata faza epidemica.
Virusul Zika "va continua sa se raspandeasca" pe tot continentul american, cu exceptia Canadei si a statului Chile, a avertizat luni Organizatia Mondiala a Sanatatii, care considera ca virusul constituie un "motiv serios de ingrijorare".
"Virusul Zika nu este de temut in momentul de fata pentru Romania"
Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie: "Pentru noi nu este un virus de temut in momentul de fata. Este un virus care produce imbolnaviri in zona tropicala a celor doua Americi, in momentul de fata. Imbolnavirile in marea lor majoritate sunt usoare, o stare febrila care se vindeca fara tratament, nu exista un tratament specific."
Dar pericolul cel mai mare este pentru femeile insarcinate; daca sunt infectate, virusul poate fi transmis la bebelus, care se poate naste cu malformatii congenitale - in special cu un creier anormal dezvoltat. In Brazilia deja cazurile de microcefalie la nou nascuti se numara cu miile.
Andrew Easton, profesor la Universitatea Warwick: "Se raspandeste incredibil de rapid, mult mai repede decat stiam pana acum. Pentru prima data, exista risc potential de infectare pentru populatii numeroase."
Cu 9 zile inaintea carnavalului de la Rio, si 8 luni inaintea Olimpiadei gazduita de acelasi oras, autoritatile braziliene au mobilizat o adevarata armata - 250.000 de oameni - in incercare de a distruge focarele de tantari.
Dilma Roussef, presedintele Braziliei: "Cel mai bun "vaccin" impotriva virusului Zika, in prezent, este sa luptam fiecare dintre noi, si guvernul dar si societatea, pentru a elimina focarele unde traiesc si se reproduc tantarii".
Columbia - unde sunt cele mai multe cazuri de infectie dupa Brazilia - a decretat nivelul maxim de alerta din cauza virusului Zika.
Si presedintele Barcak Obama a chemat la "actiune urgenta", dupa ce OMS a avertizat ca virusul se va extinde, probabil, si in America de Nord.
Virusul - care si-a luat numele de la o padure din Uganda, unde a fost semnalat prima data in 1947 - se transmite prin intepatura tantarului tigru. Nu exista tratament pentru boala pe care o provoaca si nici vaccin. Se pot trata doar simptomele, similare cu cele de la gripa.
Sursa: Agerpres
Etichete: medici, danemarca, OMS, pandemie, boala, virus, brazilia, zika, microcefalie,
Dată publicare:
27-01-2016 10:00