Zika, boala din cauza careia copiii se nasc cu capul prea mic, a ajuns in 6 tari europene. Ce pericole exista pentru Romania

×
Codul embed a fost copiat

Virusul Zika, asociat cu nasterea copiilor cu microcefalie, a ajuns si pe continentul nostru. Pentru aceasta boala nu exista vaccin sau tratament. 

Virusul Zika, transmis de tantari si care afecteaza din 2015 continentul american, a fost semnalat in cateva tari europene, la persoane revenite din America Latina, au anuntat autoritatile sanitare din tarile respective. In prezent, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in 21 dintre cele 55 de tari ale Americii de Sud, virusul, suspectat ca provoaca grave malformatii al fetusului, a fost confirmat de o saptamana in cel putin sase tari din Europa: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca si Elvetia, transmite miercuri AFP.

Deja, virusul care se transmite prin intepatura tantarului, a provocat o adevarata psihoza in Brazilia si Columbia.

In Danemarca, virusul a fost depistat la un tanar care a calatorit in America de Sud si Centrala, a anuntat spitalul din Aarhus (centru), iar in Elvetia au fost raportate doua cazuri de contaminare la persoane care s-au intors din Haiti si Columbia. Niciuna dintre ele nu este insarcinata si nu a necesitat spitalizare, a precizat Oficiul Federal al Sanatatii.

Lars Ostergaard, Spitalul Aarhus: "L-am sfatuit sa foloseasca prezervativ daca are contacte sexuale in urmatoarele luni, pentru ca exista posibilitatea ca o persoana infectata sa transmita virusul si pe aceasta cale".

Citește și
masuri impotriva bolii Zika
OMS: Boala "nou-nascutilor cu capul prea mic" ar putea afecta aproape toata America. Primele cazuri inregistrate in Europa

Autoritatile sanitare britanice au anuntat in ultimele zile trei cazuri de infectii in randul persoanelor care au calatorit in Columbia, Surinam si Guyana, iar in Olanda au fost semnalate zece cazuri. Si Portugalia a raportat patru persoane contaminate printre cele care s-au intors din Brazilia, starea lor fiind considerata "favorabila". In Italia au fost semnalate in 2015 patru cazuri, toate fiind persoane care calatorisera in Brazilia. Acestea sunt considerate vindecate.

In Franta metropolitana nu s-a depistat niciun caz de infectie cu virusul Zika, insa autoritatile sanitare franceze au mentionat cazuri autohtone (infectii contractate in locurile de resedinta) in insulele Guadelupa, Martinica si Saint-Martin din Caraibe. Pe litoralul Guyanei Franceze (America de Sud), unde 45 de cazuri "au fost biologic confirmate si exista 160 de suspiciuni, dintre care patru la femei insarcinate", a fost declarata faza epidemica.

Virusul Zika "va continua sa se raspandeasca" pe tot continentul american, cu exceptia Canadei si a statului Chile, a avertizat luni Organizatia Mondiala a Sanatatii, care considera ca virusul constituie un "motiv serios de ingrijorare".

"Virusul Zika nu este de temut in momentul de fata pentru Romania"

 

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie: "Pentru noi nu este un virus de temut in momentul de fata. Este un virus care produce imbolnaviri in zona tropicala a celor doua Americi, in momentul de fata. Imbolnavirile in marea lor majoritate sunt usoare, o stare febrila care se vindeca fara tratament, nu exista un tratament specific."

Dar pericolul cel mai mare este pentru femeile insarcinate; daca sunt infectate, virusul poate fi transmis la bebelus, care se poate naste cu malformatii congenitale - in special cu un creier anormal dezvoltat. In Brazilia deja cazurile de microcefalie la nou nascuti se numara cu miile.

Andrew Easton, profesor la Universitatea Warwick: "Se raspandeste incredibil de rapid, mult mai repede decat stiam pana acum. Pentru prima data, exista risc potential de infectare pentru populatii numeroase."

Cu 9 zile inaintea carnavalului de la Rio, si 8 luni inaintea Olimpiadei gazduita de acelasi oras, autoritatile braziliene au mobilizat o adevarata armata - 250.000 de oameni - in incercare de a distruge focarele de tantari.

Dilma Roussef, presedintele Braziliei: "Cel mai bun "vaccin" impotriva virusului Zika, in prezent, este sa luptam fiecare dintre noi, si guvernul dar si societatea, pentru a elimina focarele unde traiesc si se reproduc tantarii".

Columbia - unde sunt cele mai multe cazuri de infectie dupa Brazilia - a decretat nivelul maxim de alerta din cauza virusului Zika.

Si presedintele Barcak Obama a chemat la "actiune urgenta", dupa ce OMS a avertizat ca virusul se va extinde, probabil, si in America de Nord.

Virusul - care si-a luat numele de la o padure din Uganda, unde a fost semnalat prima data in 1947 - se transmite prin intepatura tantarului tigru. Nu exista tratament pentru boala pe care o provoaca si nici vaccin. Se pot trata doar simptomele, similare cu cele de la gripa.

 

Citește și...
Panica din cauza virusului Zika, cu 7 luni inaintea Jocurilor Olimpice. Masura disperata luata de autoritatile din Brazilia
Panica din cauza virusului Zika, cu 7 luni inaintea Jocurilor Olimpice. Masura disperata luata de autoritatile din Brazilia

Cu zece zile inaintea carnavalului de la Rio si 7 luni inaintea Jocurilor Olimpice din aceeasi metropola, in Brazilia psihoza provocata de virusul Zika ia proportii.

OMS: Boala
OMS: Boala "nou-nascutilor cu capul prea mic" ar putea afecta aproape toata America. Primele cazuri inregistrate in Europa

O boala din cauza careia copiii se nasc cu o malformatie imposibil de corectat ar putea deveni o pandemie, iar medicii nu stiu cum sa o trateze.

Epidemie de gripa H1N1 la granitele Romaniei. Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul dozelor de vaccin
Epidemie de gripa H1N1 la granitele Romaniei. Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul dozelor de vaccin

Temuta “gripa porcina” raspandita de virusul A/H1N1 a ajuns din nou la granitele noastre, doua tari vecine fiind afectate.

Recomandări
Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei
Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei

„Ne facem că plouă”, partea II. În Vrancea, un fermier se chinuie de 17 ani să preia un canal construit înainte de 1989, nefolosit, pentru a iriga.  

Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze

România poate spera la prețuri mai mici la gaze, odată cu intrarea în funcțiune a conductei din Bulgaria prin care am putea importa gaz din zona Mării Caspice.  

2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile
2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile

„Ne facem că plouă”, partea I. 2022 va intra în istorie ca cel mai secetos an trăit de omenire, până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru ca pământul să-și revină și să rodească, așa cum o făcea până acum câțiva ani.