Povestea Ioanei, fetita pentru care statul nu are bani sa ii asigure aerul. Cum poate fi ajutata

21-05-2013 18:45

Banii din sistemul nostru sanitar, prost cheltuiti, nu mai ajung pentru aerul de care are nevoie o fetita de 4 ani. Vorbim despre un caz grav, un copil care fara oxigen s-ar stinge intr-o jumatate de ora.

Ioana e doar unul dintre sutele de pacienti pe care boli genetice grave ii aduc in situatia de a nu mai putea sa respire singuri. Pentru fiecare dintre ei, statul ar trebui sa aloce cate 7.000 de euro. Suma poate parea mare, dar daca punem in balanta viata unui om, atunci devine derizorie.

La 4 ani, Ioana se lupta cu boala care ii slabeste treptat muschii si nervii, inclusiv cei care i-ar comanda respiratia. Dar in lume sunt mii de tineri care, cu sonda si un ventilator mobil, au terminat facultati si si-au intemeiat familii.

"Neputand respira singura are nevoie de un aparat care sa suplineasca aceasta functie. Daca are acest ventiator si toate consumabilele ar putea pleca acasa", a declarat Radu Tabacaru, seful sectiei Terapie Intensiva.

Casa de asigurari deconteaza jumatate din costul buteliei de oxigen, dar aceasta nu poate fi folosita fara aparatul central. Costul total pentru un bolnav ar fi de 7.000 de euro.

Ioana este inscrisa la gradinita si in tot acest timp ar fi putut sa stea alaturi de alti copii, sa invete si sa cunoasca lumea. In schimb, de doua luni este imobilizata in spital, pentru ca, desi este asigurata, statul roman nu ii deconteaza nici macar inchirierea aparatelor de care depinde acum fiecare gura de aer a ei. Situatia este cu atat mai tragica, cu cat acasa la Targoviste mai are un frate suferind de aceeasi boala si care este posibil sa ajunga la fel.

Ce variante ii raman mamei in tara in care costa prea mult sa ajuti un copil sa respire? Mila strainilor si rugamintea in genunchi.

Ioana este o victima in sistemul nostru sanitar, care permite o revoltatoare irosire a banilor pe investitii dubioase. In timp ce copilul ocupa un pat si un aparat care maine ar putea fi vitale unui accidentat, la Timisoara sta incuiat un angiograf in valoare de 80.000 de euro. Bani cu care puteau fi platiti 7 ani de oxigen.

Iar in loc de factura pentru acest tomograf de 120.000 de euro s-ar fi putut achita 10 ani de viata normala. Sau opt ani, in schimbul unui ecograf care se umple de praf la Braila.

Toti cei care vor sa o ajute pe Ioana sa respire pot face donatii in contul

 

CODUL IBAN

RO96BTRL01601201I22401XX

 

deschis pe numele CHIRAN VALENTIN (tatal fetitei) la Banca Transilvania sucursala Pucioasa.

Ioana este internata in prezent la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, sectia Terapie Intensiva. Orice gest de sprijin va insemna mult pentru mama ei, Lenuta Solomon - 0724874727.


VIDEO PROTVPLUS.RO