Celebrul Institut Cantacuzino risca falimentul. Statul va cheltui milioane pe vaccinuri de import

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 19 Octombrie 2012 20:04
Data publicarii: Marti 10 Aprilie 2012 21:05
Categorie: Sanatate

Renumitul Institut Cantacuzino nu mai produce nimic pentru ca nu mai are nicio autorizatie de fabricare.

Si, pentru prima data anul acesta, nu va mai pregati nici vaccinul antigripal sezonier. Asta inseamna ca statul va plati bani grei pentru ser din import. Ministerul Sanatatii vrea sa inceapa o ancheta, dar este mult prea tarziu pentru aceasta institutie strategica a Romaniei.

300.000 de doze de vaccin BCG si 400.000 de doze de polidin risca sa expire in depozitul celor de la Cantacuzino. Serurile nu pot fi puse pe piata pentru ca nu au autorizatie.

Angajatii institutului arata cu degetul catre director, care sustin ei, refuza sa faca achizitii de materii prime si reactivi pentru laboratoare.

Mai mult decat atat. Institutul trebuie sa plateasca peste 1 milion de euro ministerului dupa incidentul din ianuarie cand 400.000 de vaccinuri antigripale au fost retrase de pe piata, pentru ca una dintre tulpini nu mai era eficienta. Ministerul Sanatatii nici in ziua de astazi nu stie daca a fost eroare umana sau defectiune pe linia de fabricatie. Oricum plata datoriei ar insemna falimentul.

Iar perspectiva e urmatoarea: nimic romanesc, totul din import. De la un an la altul, vaccinurile produse la Institutul Cantacuzino au inceput sa dispara. In 2010, s-a oprit productia la vaccinul impotriva tuberculozei. Atunci, ministerul a importat 1 milion de doze in valoare de 100.000 de euro cu care au fost imunizati bebelusii.

In 2011, alta lovitura data institutului. Productia vestitului Polidin , un ser imuno-stimulator a fost oprita. Rezultatele anchetei vor fi prezentate saptamana viitoare.

In anul 1961, in vremuri comuniste, Institutul Cantacuzino producea 174 de produse biolgice, vaccinuri si seruri, inclusiv Cantastim si Polidin. Dupa 50 de ani, in 2012 a reusit inegalabila performanta sa nu mai produca nimic.

Singurul producator intern de vaccinuri si seruri este la un pas de faliment. In institutul Cantacuzino de luni bune nu se mai produce nimic.

Vaccinurile produse de institut, de febra tifoida, de dizenterie, de difteria, de poliomielita au disparut rand pe rand. In anul 1961, in vremuri comuniste , Institutul Cantacuzino producea 174 de produse biolgice, vaccinuri si seruri, inclusiv Cantastim si Polidin. In 2012 a reusit, inegalabila performanta sa nu mai produca nimic.

Vaccinul antigripal din farmacii in sezonul 2011-2012 a fost 30 de lei, iar noi in licitatia ministerul sanatatii a fost 7,89 de lei. S-a ajuns la aceasta situatie din cauza unui manafgement defectuos.
 

Descoperire epocala in medicina: vaccinul care distruge 90% din tumorile canceroase
Descoperire epocala in medicina: vaccinul care distruge 90% din tumorile canceroase
VIDEO PROTVPLUS.RO
meningita meningococica
Alertă. Al doilea caz de meningită meningococică în câteva zile. Cine este pacienta
O tânără de 16 ani, venită din Italia, suspectă de meningită meningococică
A cincea boală a copilăriei: e contagioasă, iar cazurile au explodat în această primăvară
CAMERA ASCUNSĂ. Cum se transformă un spital din România înainte de vizita ministrului
A primit o inimă nouă când era la terapie intensivă, iar medicii îi dădeau șanse mici
Campionii sănătății. Copiii care au alergat să salveze alți copii
spital, medici
Șansă la viață pentru un tânăr. Bărbatul a primit o nouă inimă înainte de Paşte
Pintea, despre cazul de meningită: Nu cred că este cazul să existe panică
Ce spun medicii despre cazul elevei care a murit de meningită. Filmul tragediei
Testul care ar putea să ne scape de obezitate. Ce au descoperit oamenii de știință
Eleva de 18 ani a murit în câteva ore de la debutul meningitei. Ce făcuse cu o zi în urmă
Caz de meningită la Liceul Gheorghe Lazăr, din Capitală. Eleva a murit