Unii dintre bolnavii de COVID-19 nu dezvoltă simptome, dar sunt contagioși. Cum pot fi testați
O persoană infectată din trei sau din patru nu va dezvoltă simptome de COVID-19, dar va transmite boală, spun unele cercetări.
Dincolo de depistarea infecțiilor active, controlarea pandemiei necesită teste care pot detecta dacă ați fost expuși la SARS-CoV-2, chiar dacă nu ați avut simptome.
Analiza se face din sângele periferic. Sunt căutați anticorpii produși de organism ca răspuns la virus.
Mihaela Paraschiv este medic de familie în Florești, Giurgiu. În urmă cu trei săptămîni, a cumpărat teste rapide, care se fac din sânge, inițial pentru personalul medical din clinică.
Mihaela Paraschiv, medic de familie: „La aceste teste serologice, care se fac din sângele periferic din deget, cum se face glicemia, rezultatul iese în 10-15 minute. Un test negativ nu îți garantează că nu poți să fii infectat sau contagios, un test pozitiv te pune în mișcare”.
Procedurile spun că, în prezent, un medic de familie care primește un pacient cu simptome de COVID-19, trebuie să sune la ambulanță. Cadrele de aici îi vor recolta probe din gât. Analiza va fi procesată ulterior de un aparat PCR, care atestă prezența SARS-COV 2. Testul făcut din faringe are o acuratețe de 96%.
Un român stabilit la Viena a avut, la începutul lui martie, simptome de Covid-19. Nu i s-a făcut exudatul faringian, din cauza lipsei testelor.
Pacientul din Viena: „100% nu sunt sigur că nu s-au făcut teste, deoarece sunt epuizate, se testează cei care vin din Italia sau care au intrat în legătură cu persoane infectate. A început cu diaree, dureri de gât și de cap. Într-o zi s-a dezvoltat. În patru ore au început durerile de gât și de cap. Foarte puternice. După, a început și febra, 39 grade, am sunat la tel verde, nu au avut ce să facă, că nu sunt teste, m-au trimis la doctorul de familie. Durerile de gât și de cap au persistat 7 zile”.
Dacă nu aveți simptome și sunteți expuși în această perioada, spre exemplu intrați în contact cu public la serviciu, testarea din sânge poate indica prezența anticorpilor. Testul are o acuratețe de până la 88 la sută.
Anticorpii apar primii, în timpul infecției acute. Când sunt prezenți, pacientul infectează alți oameni, chiar dacă nu e simptomatic.
Totuși, anticorpii la noul coronavirus nu au fost încă bine studiați.
Dr. Adriana Motoc, medic primar, boli infecțioase: „Prezența acestor anticorpi nu ne certifică imunitatea față de boală, nu știm dacă intrând cu virsul din nou în contact nu nu ne putem îmbolnăvi a două oară. Nu există la ora actuală decât studii făcute pe primate, pe maimuțe, și se pare că prezența acestor anticorpi la o reinfecție, după aproximativ o lună, a fost protectoare. Și, în prezența anticorpilor, maimuțele nu s-au îmbolnăvit a doua oară. Dar nu putem băga mână în foc că se întâmplă la fel în cazul oamenilor”.
Iar cele două cazuri de reinfectare, de la Buzău, vin să suțină ideea că încă învățăm despre COVID-19. Pâna când vom ști clar cât de eficientă este protecția imunitară după o infecție, distanțarea socială și respectarea pașilor de tratare conform indicațiilor medicale sunt singurele căi corecte.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, test, anticorpi, teste coronavirus,
Dată publicare:
09-04-2020 08:18