Unde va fi construit primul spital regional de urgență din România. Costurile sunt colosale
Ministerul Sănătății a prezentat vineri primul model arhitectural 3D al unui spital regional de urgențe. Este vorba despre cel din Iași, despre care autoritățile spun că lucrările ar trebui să demareze anul acesta.
În cazul celorlalte două unități- din Cluj și Craiova- sunt întârzieri de câteva luni. Spitalele sunt așteptate de mulți ani. Iar între timp, de la întocmirea studiilor de fezabilitate în 2019, costurile au crescut.
Pe un teren de la marginea orașului Iași, acoperit în mare parte de arbuști, urmează să fie construit spitalul regional. Clădirea va avea șapte etaje și se va întinde pe 12 hectare, iar potrivit Ministerului Sănătății șantierul va fi deschis până la toamnă.
Lucrările se vor face în două etape. Licitația pentru prima parte va fi lansată luna viitoare.
Cristina Gafton, manager de proiect: ”Lotul 1 înseamnă lucrările preliminare, constă în împrejmuire, excavare, deviere de rețea”.
Bogdan Cojocaru, prefectul de Iași: ”Au fost depășite etapele cele mai importante, partea de autorizație de construcție, partea de proiectare”.
Unitatea medicală ar trebui să reunească toate specialitățile medicale, împărțite acum între spitale diferite. Iar o parte dintre cadrele medicale care vor lucra acolo vor veni tot din cele existente în oraș. Conform proiectului ministerului, unitatea nouă va avea 850 de paturi, dintre care 98 de terapie intesivă.
Proiectul din Cluj este cu trei luni în urmă față de cel din Iași
Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași: ”Va fi mai bine pentru pacient, timpul de reacție se va scurta, complicațiile se vor reduce, mortalitatea se va reduce, pacientul va fi într-un loc și toți ceilalți vor lucra pentru diagnostic în jurul său”.
Proiectul de la Iași este cel mai avansat dintre cele trei pe care le are în plan ministerul Sănătății.
Clujul este în urmă cu trei luni față de Iași, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății. Și aici, spitalul va prelua în mare parte rolul celui județean. Ar urma să fie construit în comuna Florești și va avea tot șapte etaje și 849 de paturi în total.
Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești: ”Are autorizația emisă. În acest moment, cei de la Ministerul Sănătății se ocupă de întocmirea documentațiilor pentru lansarea licitației pentru construire”.
La Craiova, încă se lucrează la proiectul tehnic. Pe terenul pe care va fi ridicată unitatea sunt construcții care trebuie demolate. Dar oficialii sunt optimiști că, în cazul tuturor spitalelor, termenul de finalizare a lucrărilor, anul 2027, va fi respectat.
Adrian Popa, directorul Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate: ”Finanțarea nu o vom pierde, pentru că vine din mai multe surse sigure. Singura problema care ar putea să apară - ar trebui să găsim contructori care să ducă la sfârșit aceste proiecte, care sunt de o anvergură ce nu s-a mai văzut”.
Ideea construirii unor spitale regionale datează dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Guvernele și-au propus pe rând să le ridice, dar materializarea proiectelor a început târziu.
Iar în timp și costurile au crescut. În cazul spitalului din Iași, în studiul de fezabilitatea din 2019 valoarea lucrărilor a fost estimată la 500 de milioane de euro. Potrivit proiectului tehnic de acum, suma este de 669 de milioane de euro.
Și în cazul celorlalte două spitale costurile ar urma să fie mai mari cu aproximativ 100 de milioane de euro. Pentru cel din Cluj, lucrările sunt evaluate acum la 687 de milioane de euro, iar pentru cel din Craiova la 715.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, cluj, craiova, spitale noi, regionale,
Dată publicare:
05-05-2023 21:25