Avem doua milioane de suferinzi de diabet. Suma infima pe care statul roman o cheltuieste anual pentru un bolnav

Ultimul update: Marti 20 Decembrie 2016 01:03
Data publicarii: Luni 14 Noiembrie 2016 18:57
Categorie: Sanatate

Diabetul ucide un om la fiecare 6 secunde. Este o statistica sumbra a Federatiei Internationale de Diabet, iar cifrele arata ca in 25 de ani numarul bolnavilor va ajunge la 650 de milioane.

Si la noi, situatia este grava: din aproape 2 milioane de suferinzi, doar jumatate sunt monitorizati de doctori. Pacientii se plang insa ca nu au acces la tratament si ca desi le este asigurata insulina, nu primesc de la stat si acele cu care sa-si faca injectiile.

Romania aloca 1000 de lei pe an pentru tratamentul unui diabetic, in timp ce in Norvegia sau Elvetia suma trece de 10 mii de dolari.

Viata Rodicai s-a schimbat radical cand fetita ei a fost diagnosticata cu diabet de tip 1. Nopti nedormite, pazindu-si fetita, gata sa ii faca injectia cu insulina daca ii creste sau ii scade glicemia inainte ca fetita sa intre in stop cadriorespirator.

A fost mai bine cand a adus din straintate un senzor ce se implanteaza in bratul copilului si care declanseaza o alarma cand trebuie facuta injectia. Senzorul costa 60 de euro, iar pacientul foloseste 2 pe luna. In romania nu se gasesc.

Rodica, mama: "Se pun subcutanat pe brat si transmit glicemia copilului in timp real...nu trebuie sa se intepe mereu sa -si determine glicemia pt ca exista un monitor pe care se transmite si in functie de aceasta copilul stie sa-si dozeze insulina si cat are voie sa manance''

La noi in tara sunt peste 3 mii de copii bolnavi de diabet, insa prea putini au acces la astfel de dispozitive. Asa ca fiecare dintre ei este intepat de 6 ori pe zi, pentru stabilirea glicemiei si de alte 6 pentru injectia cu insulina. Iar acele NU sunt decontate de stat.

Rodica, mama: "Imaginati-va ca un ac e folosit si de 100-150 de ori, un ac de 5 mm. Mereu se invoca lipsa banilor. "

Cristina are si ea diabet. Si tot in straintate a gasit o solutie sa nu se mai chinuie cu zeci de injectii in fiecare luna: o pompa speciala care o ajuta sa stabileasca glicemia si sa-si faca insulina.

Ca ei, sunt peste un milion de romani bolnavi de diabet inregistrati oficial. Este o boala care se declanseaza pe neasteptate, inainteaza incet si distruge organismul.

Medic: "Poate zice in Romania ce patesti de la diabet...coma diabetica, compplicatii cronice: IM, AVC, retinopatia diabetica principala cauza de orbire, nefropatia diabetica, principala cauza de dializa si transplat renal"

Statul aloca anual peste 965 de milioane de lei pentru tratarea diabetului insa pacientii spun ca nu sunt suficienti bani pentru a-si urmari boala si pentru tratament.

 

 

O batrana din Anglia a murit dupa ce a incercat o
O batrana din Anglia a murit dupa ce a incercat o "terapie traditionala chinezeasca". Torturile prin care a trecut femeia
VIDEO PROTVPLUS.RO
ambulanta
A 20-a victimă a gripei de tip A. Un bărbat nevaccinat din județul Galați a murit la spital
Tromboliza, procedura care poate salva viaţa pacienților cu AVC, se va face în 41 de spitale
Primul loc la numărul de dentiști, ultimul la igienă. ”De 15 ani țin periuța în dulap”
Gripa a făcut 19 morți. Numărul îmbolnăvirilor, peste așteptările autorităților
Încă o persoană a murit din cauza gripei. Bilanțul negru al victimelor a ajuns la 19
Mesajul unui medic străin, venit să opereze copii în România: Sunteţi în urmă cu mult faţă de alte state
GRIPA
Bilanțul deceselor din cauza gripei a crescut la 18
Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
Trei decese din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul virozelor a crescut alarmant
Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni
Parchetul, sesizat în cazul Institutului Oncologic din Timișoara. ”A fost rea voință”
O femeie acuză că a fost diagnosticată greșit de medici din Slatina. Ce a aflat în Spania