Peste 3.000 de copii se lupta cu diabetul de tip 1, desi nu au implinit nici sase ani. Stilul de viata recomandat de medici
Tot mai multi copii fac diabet de la varste tot mai mici, avertizeaza medicii specialisti. Peste 3.000 dintre ei se lupta cu diabetul de tip 1, desi nu au implinit nici sase ani.
Daca aceasta afectiune autoimuna nu poate fi prevenita, ingrijorator este ca numarul cazurilor de diabet de tip 2 este in crestere.
Cu ce ne hranim copiii si cum ne purtam cu ei?
Dulciurile concentrate, excesul de grasimi, pastele fainoase, alimentatia de tip fast food sunt printre cauzele care duc la diabetul de tip doi in randul copiilor. Si nu numai. Stresul la care sunt supusi copiii din cauza programului interminabil poate fi un factor declansator. Pentru a scadea riscul imbolnavirii, specialistii ii indeamna pe parinti sa gateasca inclusiv deserturi.
Din nefericire, diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit. In Romania sunt 3.000 de copii care vor trebui sa faca tratament intreaga viata.
Dr. Mihaela Vlaiculescu, medic primar in nutritie, diabet si boli metabolice: "Este o boala autoimuna care consta in aparitia de anticorpi impotriva propriului pancreas, care distrug pancreasul si care determina necesarul de tratament cu insulina toata viata".
Andrei are 8 ani. A fost diagnosticat cu diabet tip1 la 2 ani si jumatate.
Mihaela Nedelcu: 'Era foarte apatic, consuma foarte mult lichid. El este un copil foarte energic. Pur si simplu nu mai voia afara la joaca."
Tratamentele pentru acest tip de diabet sunt costisitoare, iar de multe ori parintii nu si le permit.
Gabriela Irinei, bolnava si ea de diabet, va face turul Romaniei pe bicicleta pentru a strange bani.
Gabriela Airinei: ''Cauza noastra este de a strange bani pentru copiii cu diabet tip 1, care nu si permit sa si achizitioneze sistemele de monitorizare".
Medicii specialisti spun ca in ultimii 25 de ani numarul cazurilor de diabet de tip 1 la copii a crescut cu 400%.