Un nou tratament pentru epidemia secolului 21 a fost lansat in Romania. Ce beneficii aduce insulina glargin 300

×
Codul embed a fost copiat

Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica din tara noastra, dar si la nivel global, iar crizele hipoglicemice afecteaza calitatea vietii persoanelor cu diabet.
 

Potrivit datelor Federatiei Internationale de Diabet, aceasta boala devine, intr-un ritm alarmant, epidemia secolului 21. „Este probabil pe punctul de a deveni cea mai mare problema de sanatate publica a secolului”, spune profesorul doctor Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Acum trei decenii, 30 de milioane de persoane sufereau de diabet la nivel mondial; estimarile actuale arata insa ca numarul lor a ajuns la aproape 400 de milioane si pana in 2035 va creste pana la jumatate de miliard. In tara noastra, cele mai recente studii epidemiologice indica faptul ca 11,6% din populatia adulta – 1 din 10 adulti sufera de diabet.

Terapiile cu insulina in uz la ora actuala sunt eficiente – in lume, sunt intre 80 si 100 de milioane de persoane tratate cu insulina - dar au si limitele lor. Mai ales ca, dupa cum spune Profesorul doctor Nicolae Hancu, Membru de Onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, „insulinoterapia este cea mai complexa forma de tratament din patologia umana. Nu exista nicio alta specialitate care are un tratament mai complex, fiindca implica direct persoana cu diabet in tratament. Odata, de doua ori, de trei ori pe zi isi masoara glicemia, in functie de glicemie isi face insulina, insulina se adapeaza la dieta. De nenumarate ori pe zi, persoana cu diabet se gandeste la tratamentul pe care si-l aplica”.

In acest context, una dintre reactiile nedorite ale tratamentului este hipoglicemia, care poateduce la tulburari cognitive, dar si la cresterea in greutate. „Aceste crize afecteaza cel mai mult calitatea vietii celor cu diabet”, explica Profesorul doctor Nicolae Hancu.

Citește și
mecanismul de actiune a insulinei
Insulina de ultima generatie va fi disponibila si in Romania. "Diabetul, cea mai mare problema de sanatate a secolului"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Un raspuns la aceste probleme l-a adus insulina glargin 100 care a redus la jumatate crizele de hipoglicemie. Noua insulina glargin 300, care este lansata acum si in tara noastra si se afla pe lista medicamentelor compensate integral, reduce si mai mult riscul acestor crize. Romania, tara in care Nicolae Paulescu a descoperit insulina, este in primul val de state europene unde persoanele cu diabet vor avea acces la aceasta insulina bazala de ultima generatie.

Profesorul doctor Nicolae Hancu vorbeste si despre un alt beneficiu al acestui nou tratament. „In general, exista o crestere in greutate la persoanele care au inceput tratamentul cu insulina”, spune domnia sa, insa „cresterea in greutate este foarte redusa, aproape fara relevanta la pacientii tratati cu glargina 300”.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Un nou tratament pentru boala care afecteaza 1 din 10 romani.
Un nou tratament pentru boala care afecteaza 1 din 10 romani. "Cea mai buna insulina din lume" a fost imbunatatita

Una dintre cele mai mari probleme ale persoanelor cu diabet sunt crizele hipoglicemice. O insulina de ultima generatie, lansata si in Romania, ii ajuta pe pacienti sa isi tina mai bine glicemia sub control.

Insulina de ultima generatie va fi disponibila si in Romania.
Insulina de ultima generatie va fi disponibila si in Romania. "Diabetul, cea mai mare problema de sanatate a secolului"

Diabetul zaharat afecteaza peste 400 de milioane de persoane in toata lumea, iar numarul lor este in crestere. Vestea buna este ca apar medicamente noi si mult mai eficiente, care pot imbunatati substantial vietile pacientilor.
 

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.