Un nou tratament pentru epidemia secolului 21 a fost lansat in Romania. Ce beneficii aduce insulina glargin 300


Ultimul update: Joi 08 Octombrie 2015 07:07
Data publicarii: Vineri 02 Octombrie 2015 16:49
Categorie: Stiri Sanatate

Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica din tara noastra, dar si la nivel global, iar crizele hipoglicemice afecteaza calitatea vietii persoanelor cu diabet.
 

Potrivit datelor Federatiei Internationale de Diabet, aceasta boala devine, intr-un ritm alarmant, epidemia secolului 21. „Este probabil pe punctul de a deveni cea mai mare problema de sanatate publica a secolului”, spune profesorul doctor Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Acum trei decenii, 30 de milioane de persoane sufereau de diabet la nivel mondial; estimarile actuale arata insa ca numarul lor a ajuns la aproape 400 de milioane si pana in 2035 va creste pana la jumatate de miliard. In tara noastra, cele mai recente studii epidemiologice indica faptul ca 11,6% din populatia adulta – 1 din 10 adulti sufera de diabet.

Terapiile cu insulina in uz la ora actuala sunt eficiente – in lume, sunt intre 80 si 100 de milioane de persoane tratate cu insulina - dar au si limitele lor. Mai ales ca, dupa cum spune Profesorul doctor Nicolae Hancu, Membru de Onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, „insulinoterapia este cea mai complexa forma de tratament din patologia umana. Nu exista nicio alta specialitate care are un tratament mai complex, fiindca implica direct persoana cu diabet in tratament. Odata, de doua ori, de trei ori pe zi isi masoara glicemia, in functie de glicemie isi face insulina, insulina se adapeaza la dieta. De nenumarate ori pe zi, persoana cu diabet se gandeste la tratamentul pe care si-l aplica”.

In acest context, una dintre reactiile nedorite ale tratamentului este hipoglicemia, care poateduce la tulburari cognitive, dar si la cresterea in greutate. „Aceste crize afecteaza cel mai mult calitatea vietii celor cu diabet”, explica Profesorul doctor Nicolae Hancu.

Un raspuns la aceste probleme l-a adus insulina glargin 100 care a redus la jumatate crizele de hipoglicemie. Noua insulina glargin 300, care este lansata acum si in tara noastra si se afla pe lista medicamentelor compensate integral, reduce si mai mult riscul acestor crize. Romania, tara in care Nicolae Paulescu a descoperit insulina, este in primul val de state europene unde persoanele cu diabet vor avea acces la aceasta insulina bazala de ultima generatie.

Profesorul doctor Nicolae Hancu vorbeste si despre un alt beneficiu al acestui nou tratament. „In general, exista o crestere in greutate la persoanele care au inceput tratamentul cu insulina”, spune domnia sa, insa „cresterea in greutate este foarte redusa, aproape fara relevanta la pacientii tratati cu glargina 300”.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO