Un nou studiu arată că vaccinarea cu schema completă este eficientă şi pentru grupele de risc

Dată publicare: 19-07-2021 15:40
Dată actualizare: 19-07-2021 15:52


Vaccinare

Un studiu realizat în Marea Britanie indică faptul că vaccinarea cu schemă completă este eficientă şi în rândul grupelor de risc.

Astfel, pentru vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca, s-a constatat că eficienţa creşte considerabil după administrarea celei de a doua doze, iar în cazul grupului de imunocompromişi, eficienţa creşte de la 4%, după prima doză, la 74%, arată News.ro.

"Deşi numărul cazurilor noi raportate zilnic a crescut, comparativ cu cele înregistrate în perioada aprilie-mai, magnitudinea este la 2/3 din valul anterior, iar decesele înregistrate sunt de doar 1/30 din valul anterior", transmite CNCAV, referitor la eficienţa vaccinurilor în Marea Britanie.

CITEȘTE ȘI: Vaccinarea salvează vieți: Studiul care arată diferențele dintre o țară puternic imunizată și una în care nu se vaccinează

Potrivit CNCAV, Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a făcut un studiu care a vizat monitorizarea pacienţilor din 700 de cabinete de medicină de familie din această ţară, iar rezultatele arată că vaccinarea cu schemă completă este eficientă şi în rândul grupelor de risc.

"Menţionăm că, în Marea Britanie vârstnicii sunt vaccinaţi în proporţie de peste 85-90%", arată sursa citată.

Astfel, specialiştii au ajuns la următoarele concluzii:
- Eficienţa împotriva COVID-19 în cadrul grupelor de risc este între 30 – 60% după doza 1, indiferent de tipul de vaccin, excepţie fiind grupa persoanelor cu imunitate scăzută (imunocompromişi), unde procentul de eficienţă este de 4%;

- Pentru ambele vaccinuri (de la companiile Pfizer şi AstraZeneca) eficienţa creşte considerabil după administrarea celei de a doua doze, iar în cazul grupului de imunocompromişi, eficienţa creşte la 74%.

CNCAV adaugă, potrivit datelor oficiale, în ultima perioadă, în Marea Britanie se înregistrează un număr crescut de cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2. În perioada aprilie – mai, media cazurilor a fost de 2.400 cazuri noi/zi. În luna iunie au fost înregistrate însă 10.468 cazuri/zi, iar în ultima săptamană din iulie, media cazurilor a ajuns la 45.159 cazuri noi/ zi.

"Deşi numărul cazurilor noi raportate zilnic a crescut, comparativ cu cele înregistrate în perioada aprilie-mai, magnitudinea este la 2/3 din valul anterior, iar decesele înregistrate sunt de doar 1/30 din valul anterior", precizează sursa citată.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO