Un barbat cu tumoare de 8 centimetri la creier, operat cu succes, pro bono, in Capitala
Un barbat in varsta de 36 de ani, care si-ar fi putut pierde complet vederea din cauza unei tumori la baza creierului, a fost operat cu succes in Capitala, interventia foarte dificila durand aproximativ sapte ore, a anuntat dr. Sergiu Stoica.
Pacientul, care fusese diagnosticat cu craniofaringiom recidivant de opt centimetri, a fost operat la Spitalul Euroclinic din Reteaua Privata de Sanatate "Regina Maria", de catre o echipa interdisciplinara (ATI, neurochirurgie).
Craniofaringiomul - care se dezvolta la baza craniului in regiunea seii turcesti, in aproprierea glandei hipofizare - este o tumoare benigna, care insa se poate comporta agresiv prin cresterea continua, comprimand structurile din vecinatate, cum ar fi nervii optici, glanda hipofiza si hipotalamusul.
CITESTE SI: Exemplul medicilor reveniti in tara care opereaza fara spaga. Toate "atentiile" se duc pe aparatura
"Scopul interventiei chirurgicale a fost indepartarea unei portiuni cat mai mari din tumoare pe de o parte, iar pe de alta parte ameliorarea sau cel putin prezervarea functiei glandei hipofize si a vederii. Majoritatea craniofaringioamelor pot fi excizate fie pe cale transfenoidala prin fosele nazale, fie printr-o craniotomie. In cazul pacientului de 36 ani, toate datele medicale au indicat craniotomia ca fiind solutia optima. Deoarece pacientul fusese operat in doua alte randuri pe cale transfenoidala, anatomia locala era modificata cu tesuturi fibrotice, cicatriciale, ceea ce ar fi ingreunat suplimentar accesul. De asemenea, pentru a proteja cat mai mult nervul optic stang care era mai putin compromis, s-a decis ca interventia sa se faca prin partea dreapta a tumorei, ceea ce a garantat o lezare cat mai mica a acestor structuri nervoase", a explicat dr. Stoica.
Pentru interventie, s-a utilizat un microscop de mare putere, care a asigurat o vizualizare adecvata a structurilor nervoase, si s-a folosit instrumentar delicat de microchirurgie, care a permis microdisectia atraumatica a tumorii de structurile vitale. Imagini ale tumorii au fost proiectate pe un monitor TV in sala de operatie, cu ajutorul unui sistem computerizat de navigatie 3D, functionand ca un GPS care, in loc de harti, avea imaginile cu RMN-ul pacientului. Aceasta tehnologie moderna a permis neurochirurgului sa verifice cu exactitate unde se afla diverse structuri nervoase vitale in raport cu tumora. Nervii optici foarte deformati, cu o functionare la limita, au fost manipulati foarte delicat, pentru a preveni pierderea definitiva a vederii, spun medicii.
Odata cu aceasta intervenție, Reteaua "Regina Maria" pune bazele unui program de operatii pro bono, in cadrul Spitalului Euroclinic, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.
Programul va permite efectuarea de operatii gratuite lunar sau trimestrial, in functie de capacitatea spitalului de a le sustine financiar, si va cuprinde trei specialitati medicale: neurochirurgie, chirurgie bariatrica si onco-ginecologie. Pacientii vor putea aplica pentru a fi selectati in programul de operatii pro bono printr-un formular care poate fi completat pe site-ul www.reginamaria.ro, in sectiunea Pro Bono. Selectia cazurilor va fi realizata de catre echipa medicala aferenta fiecarei specialitati.