Tromboliza, procedura care poate salva viaţa pacienților cu AVC, se va face în 41 de spitale
Veşti bune pentru pacienţii care suferă un accident vascular cerebral acut. Tromboliza, procedura care le poate salva viaţa, se va face aproape în toată ţara.
Ministerul Sănătăţii a extins lista spitalelor finanţate pentru a realiza tratamentul de la 10 la 41. Este vital ca bolnavul să ajunga rapid în mâinile medicilor.
La 37 de ani, Adriana a suferit un accident vascular cerebral acut. A avut norocul să ajungă într-un spital în care se făcea tromboliză în mai puţin de o oră.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
''Partea stângă nu o mai simţeam deloc, am avut şi nişte crize convulsive pe partea dreaptă. Am fost trombolizată, e procedura care mie mi-a salvat viața'', spune Adriana.
În schimb, o bătrână a fost preluată de medici după mai bine de 4 ore şi jumătate de la instalarea accidentului ischemic, timpul maxim în care se poate aplica perfuzia pentru tromboliză.
''Sunt şanse foarte mari să rămână cu sechele foarte mari, hemiplegică şi imobilizată la pat'', explică medicul.
Conf. dr. Adriana Dulămea, neurolog Fundeni: ''Este esenţială efectuarea cât mai rapidă a trombolizei. Dacă se face în primele 90 de minute, 1 din 4 pacienţi se poate externa fără deficit neurologic.''
La Institutul Fundeni s-au făcut din 2016 şi până acum 53 de trombolize, deşi unitatea sanitară nu era pe lista celor finanţate de Ministerul Sănătăţii pentru a realiza procedura.
Până acum, doar 10 spitale din ţară primeau bani. Ministerul Sănătăţii a extins lista la 41.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''Odată cu publicarea ordinului, sunt obligate să aplice această procedură. Efectele sunt extraordinare: se reduce mortalitatea foarte mult şi se reduce potenţialul grad de handicap pe care pacientul îl poate obține.''
Conf. dr. Cristina Tiu, medic neurolog: ''Din cei care ajung în timp util, 30% poate şi mai mult pot fi salvaţi în sensul de a rămâne fără sechele importante.''
Programul se bazează pe un protocol nou ce explică paşii de urmat în cazul unui bolnav care va fi tratat prin tromboliza.
Doctorii trebuie să lucreze în echipă. Bonavului i se fac imediat analizele de sânge, apoi un computer tomograf şi în final neurologul aplică tromboliza, adică o perfuzie care are rolul de a dizolva cheagul de sânge format.
Conf. dr. Cristina Tiu, medic neurolog: ''Apoi se verifică semnele neurologice, tensiunea arterială, evoluţia pacientului, analizele de sânge. El trebuie neapărat menţinut într-o secţie de neurologie.''
Programul ministului cuprinde şi instruirea personalului medical, inclusiv a doctorilor şi asistentelor de la Seviciul de Ambulanţă. Ei au un rol important, pentru că sunt primii care ajung la pacient: trebuie să stabilească dacă se menţine suspiciunea de AVC şi ora exactă când a avut loc.
Apoi trebuie să anunţe spitalul cel mai apropiat că vor aduce pacientul suspect de AVC. Ministerul Sănătăţii are în vedere şi o campanie de educarea pentru că oamenii să recunoască semnele unui accident vascular cerebral şi să ceară cât mai repede ajutor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!