Tricoul care ar putea revolutiona viata pacientilor si a asistentelor. Ce date poate inregistra

Ultima actualizare: 30-04-2017 07:07

Un proiect pilot al cercetatorilor din Liege ar putea revolutiona viata pacientilor si a asistentelor din spitalele din intreaga lume.

Este vorba despre un tricou cu senzori care masoara si transmite informatii in timp real despre semnele vitale ale pacientilor.

Tricoul ar trebui sa ajunga in unitatile medicale in aproximativ trei ani.

Piesa vestimentara masoara pulsul, presiunea arteriala, temperatura persoanei si poate inregistra datele. Toate aceste informatii sunt preluate fara ca in jurul pacientului sa existe fire sau alte aparate.

"Pe interiorul tricoului sunt plasati electrozi care transmit preiau si transmit informatiile mai departe pe aparatele electronice", precizeaza unul dintre initiatorii proiectului.

Datele despre pacienti ajung in special pe computerele asistentelor sau chiar pe telefoanele acestora sub forma de alerte. Cercetatorii spun ca nu este comfortabil pentru un pacient sa stea prins cu fire de monitoare si alte aparate zile intregi, si ca acest tricou le va usura viata atat lor, cat si asistentelor medicale.

"Este foarte usor de folosit prototipul pentru noapte ar putea cuprinde si o centura sau o bratara care sa contina acesti senzori, iar pacientul sa se simta la fel de comfortabil. Pe de alta parte, este dificil sa avem ceva care sa fie si usor de manevrat si de curatat", afirma o cercetatoare.

Tricoul va avea pe viitor si alte componente, spun specialistii, care spera ca in trei ani conceptul sa se afle deja in clinicile din intreaga lume.

Proiectul costa peste patru milioane de euro.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO