Tratamentul epilepsiei in cazul copiilor, depasit. Medicamentul care ar stopa crizele nu e importat
In Romania sunt 500.000 de pacienti cu epilepsie, boala imprevizibila si incurabila, dar care poate fi relativ controlata prin tratament permanent.
In timp ce pentru adulti terapia este in mare adusa la zi, copiii primesc versiuni depasite de medicamente. Ministerul Sanatatii nu a reusit sa aduca in tara pilule care pot preveni crizele si degenerarea creierului. Din disperare, medicii neurologi si parintii s-au asociat si incearca sa se descurce singuri.
David avea 7 luni, cand creierul sau a facut primul scurtcircuit. Din lipsa de resurse in tara, a ajuns la Paris si abia acolo a primit un diagnostic. Acum ia pastile la fiecare jumatate de ora. Din cauza lor, ii e greu sa transpire si devine febril. Mama a fost nevoita sa-i caute in strainatate o vesta care il racoreste rapid.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am zis ca din noi doi, vreau sa mor eu prima. Nu-mi imaginam niciodata ca o sa ajung sa-i tin perfuzii sau sa-i fac transfuzii sau sa-l scot din convulsie", a povestit Adela Chirica, mama lui David.
Parintii lupta si cu statul roman, care nu aduce in tara singurul medicament care ar controla crizele. In Franta, costa 3 euro. Ieftin, asadar neprofitabil pentru a fi importat.
Satui sa astepte, parintii si o mana de medici incep propria lupta, ca sa cumpere pilule si aparatura si sa-i trimita pe neurologi la studii.
Cei care vor sa ii ajute pe micutii diagnosticati cu epilepsie o pot face prin donatii: Asociatia Neurocare, Cont (IBAN): RO21BRDE445SV26604894450