Premiera medicala in Romania. Un pacient bolnav de epilepsie, pe cale de a fi vindecat
Mai multi chirurgi si neurologi romani, impreuna cu specialisti din Germania si Italia, i-au implantat unui bolnav de epilepsie electrozi intracerebrali.
Metoda, folosita de zeci de ani in strainatate, i-ar putea ajuta pe cei aproape jumatate de milion de romani care sufera de aceasta boala. Cu atat mai mult cu cat rata de reusita a interventiei este foarte mare.
Domnul Radu povesteste cu tristete ca a fost condamnat la epilepsie din nastere. S-a nascut cu o leziune pe creier si la 12 ani a suferit prima criza care l-a doborat la pamant. Au urmat ani de tratamente in zadar. Acum, la 36 de ani, barbatul inca se trezeste cu teama ca va fi infrant de crizele dureroase de epilepsie, cam zece la numar in fiecare luna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicii au intrat marti dimineata in sala de operatii a Spitalului Bagdasar Arseni. Interventia e una complicata si migaloasa. Niciun vas de sange de pe creier nu trebuie atins.
Metoda folosita se numeste "stereo-electro-encefalografie" si a fost pusa la punct in anii '70 de o echipa de medici francezi. Ea presupune implantarea a mai mult de zece electrozi la nivelul creierului, in zona care este responsabila cu vederea, adica acolo unde a fost localizata boala pacientului. Acesti electrozi au rolul sa delimiteze focarul epileptic pentru ca apoi sa fie extras chirurgical.
O asemenea operatie poate fi o sansa pentru cei aproape 500.000 de bolnavi din Romania. Cu atat mai mult cu cat rata de vindecare a pacientilor tratati cu aceasta metoda este de 90%.
Costul final depaseste 10.000 de euro. Pentru bolnavul operat la Bagdasar va plati Ministerul Cercetarii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Pentru ca aceasta interventie sa fie decontata de stat, o comisie de specialitate a ministerului ar trebui sa decida daca merita introdusa in programul national de sanatate.
Interventia de aici de la Bagdasar Arseni s-a incheiat cu bine. Cel mai probabil, joi, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar, unde va fi testat doua saptamani. Concret, neurologii ii vor urmari activitatea electrica a creierului, pentru a putea delimita clar zona din care pornesc crizele.
Odata depistata aceasta zona, barbatul va reveni in sala de operatii pentru a i se scoate electrozii. De data aceasta insa vorbim despre o interventie scurta, de maximum 15 minute, cu anestezie locala. Dupa alte opt saptamani, va avea loc poate cea mai importanta operatie: extragerea focarului epileptic, care ar trebui sa duca la vindecarea bolnavului.
Metoda este folosita in Franta si Italia cu rezultate vizibile.