Tratamentul cu hidroxiclorochină împotriva Covid 19 a fost suspendat. Ce efecte secundare are

Ultima actualizare: 26-05-2020 20:55

Organizația Mondială a Sănătății a suspendat temporar studiile clinice cu hidroxiclorochina, pe care le realizează cu parteneri din 30 de țări, printre care şi România.

Tratamentul cu hidroxiclorochină împotriva Covid 19 ar putea crește riscul de aritmie cardiacă și deces, se arăta într-un studiu larg publicat recent. În România, OMS testează 4 scheme terapeutice. O singură schemă conţine hidroxiclorochină.

În protocolul naţional pentru tratamentul Covid-19 există şi hidroxiclorochina. Medicamentul a fost folosit de la începutul pandemiei, la indicaţia experţilor americani. Vorbim despre un medicament folosit în bolile reumatismale cronice, unde nu a dat niciun efect scundar. Medicii de boli infecţioase l-au utilizat cu precauţie de la început, pentru că ştiau că e posibil să provoace efecte secundare cardiace în combinaţie cu alte substanţe active.

Dr. Adrian Marinescu Institutul Matei Balş: „Întotdeauna interacţiunile medicamentoase sunt extrem de importante. Dacă sunt asociate şi alte medicamente, atunci poate fi un risc în zona cardiacă, motiv pentru care monitorizarea trebuie făcută la începutul administrării şi în timpul administrării.”

Monitorizare atentă înseamnă EKG în dinamică. Muşchiul cardiac se mişcă datorită mai multor circuite electrice. Dacă acestea nu sunt perfecte, apar aritmiile. Problemele se văd mai uşor în mişcare. Ne explică un specialist cardiolog:

Dr. Oren Inacovici, medic primar cardiolog: „Când noi spunem sever înseamnă risc de mortalitate crescut. Când discutăm de o problemă mai serioasă, avem nevoie de un EKG în desfăşurare. Ce înseamnă? Punem EKG pe pacient când e culcat, apoi mai facem după câteva minute sau EKG de efort.”

Revista științifică The Lancet a publicat vineri un studiu despre hidroxiclorochina, care a implicat peste 96.000 de pacienți din 671 de spitale de pe șase continente. Studiul trage concluzia că acest tratament ar putea crește riscul de aritmie cardiacă și deces.

La spitalul Victor Babeş din Bucureşti, pacienţii trataţi cu hidroxiclorochină au fost de asemenea investigaţi de medicii cardiologi înainte de iniţierea tratamentului. Dacă aveau probleme, erau excluşi de la acest tratament din start. Totuşi, pacienţii care au fost trataţi cu hidroxiclorochină şi-au revenit mai repede. Ne confirmă directorul medical:

Dr Simin Florescu, Spitalul Victor Babeș: „A mers bine până acum, nu am avut nimic suprinzator de altfel şi numărul de decese din spital e foarte mic comparativ cu numărul pacienţilor trataţi, dar am avut un mare grijă la acest aspect al selectării pacienţilor. Protocoalele internaţionale nu prevăd niciun fel de medicaţie pentru nu că n-ar fi eficientă, ci pentru că nu sunt suficiente studii clinice.”

Institutul Matei Balş, Spitalul Victor Babeş şi Spitalul Militar Central, toate unităţi sanitare din Capitală, intră în studiul clinic Solidarity desfăşurat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în peste 30 de țări. 4 scheme terapeutice vor fi aplicate pacienţilor pentru comparaţie. Deocamdată, OMS a suspendat temporar studiile clinice cu hidroxiclorochină.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO