Bebelusii care au nevoie de transfuzii cat inca sunt in burta mamei pot fi salvati, dar doar in cateva clinici din Romania
Bebelusii cu probleme de sanatate pot fi salvati, in burta mamei. Cateva maternitati din Bucuresti si din tara fac transfuzii intra-uterine.
Procedura, extrem de riscanta, permite echipei medicale sa ii administreze sange unui fat cu anemie severa, care altfel ar putea muri in pantec.
Are 3 zile de cand a venit pe lume si deja i-a uimit pe cei care il au in ingrijire. Un bebelus de 1700 de grame, nascut prematur, a primit 5 transfuzii de sange pe cand se afla inca in burta mamei, iar la o zi dupa nastere doctorii i-au schimbat din nou tot sangele.
Adrian Craciun, seful clinicii de neonatologie de la maternitatea Cantcuzino: "Are o afectiune numita boala hemolitica prin incompatibiltate de RH. Adica pe romaneste mama este Rh negativ si sotul, tatal, este pozitiv. A dezvoltat un titru foarte mare de anticorpi in timpul sarcinii. Tot sangele lui a fost inlocuit, pentru a scoate anticorpii si pentru a corecta anemia si icterul pe care il dezvolta."
Transfuziile intrauterine sunt salvatoare in toate situatiiile de anemie severa fetala. O tehnica dificila si de mare finete ce presupune transfuzia unei cantitati precise de sange prin cordonul ombilical extrem de fragil.
Alina Ursuleanu, medic primar ginecolog maternitatea Cantacuzino: "Fara aceste transfuzii, fetii ar muri fie intrauterin, fie imediat dupa nastere. Poate pleca de la cateva zeci de mililitri pana la 100 ml."
Procedura se realizeaza doar in cateva maternitati din Bucuresti, Craiova si Iasi. Pungile de sange pentru acesti bebelusi au caracteristici speciale: sunt fara leucocite si sunt iradiate pentru a preveni efectele adverse ale transfuziei la fat, care este o gazda cu un sistem imunitar inca nedezvoltat.
Corina Posea, centrul de transfuzii Bucuresti: "Pungile pentru transfuzii intrauterine au niste filtre speciale. Pentru ei se ia sange de la donatori cu donari repetate."
Pentru bebelusii cu probleme, dar si pentru alti suferinzi, e nevoie in continuare de sange. Mai ales ca pe perioda verii numarul donatorilor de sange scade considerabil . Numai in Bucuresti, de exemplu, spitalele au nevoie in fiecare zi de 300 de pungi de sange, iar in centre se recolteaza doar 200.
Sursa: Pro TV
Etichete: bebelus, nou-nascut, sange, mama, transfuzie,
Dată publicare:
15-06-2015 19:32