Totul despre vaccinul împotriva HPV, în România: când ar putea fi decontat
Infecția cu HPV poate să determine apariția cancerului de col cuterin, iar singura modalitate pentru a nu dezvolta această boală este vaccinul anti-HPV.
HPV este prescurtarea din engleză de la Human Papilloma Virus. În română este cunoscut sub denumirea de virusul Papiloma uman.
În prezent există pentru 150 de tipuri de Human Papilloma Virus (HPV), potrivit reginamaria.ro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Anumite tipuri de HPV determină apariția verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne (nu provoacă cancer).
Însă anumite tipuri de virusuri pot determina apariția cancerului de col uterin.
Infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice alt tip de contact direct pe piele. Se consideră că aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puțin o dată pe parcursul vieții.
Vaccinul împotriva HPV, decontat în România
În prezent, în România vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru categoria de vârstă 11 - 18 ani.
Potrivit ministrului sănătății, Alexandru Rafila, pentru categoria de vârstă 11 - 14 este sunt recomandate două doze de vaccin, iar pentru categoria 15-18 sunt recomandate trei doze.
Referitor la vaccinul anti-HPV, pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 18-45 de ani, Alexandru Rafila a spus că are în vederea decontarea acestuia într-un viitor apropiat.
„Este clară utilitatea și este demonstrată de studii științifice la femeile aflate în vârstă fertilă de 18-45 de ani – trebuie să crești accesibilitatea și o compensare parțială la această categorie de vârstă cred că ar fi binevenită.
Ne dorim să putem să dezvoltăm acest model de bună practică într-un viitor foarte apropiat când vom avea un punct de vedere tehnic și noi o să facem normele la Legea care ne permite acest lucru – să decontăm vaccinurile. De fapt, Casa de Asigurări le decontează prin transferul sumelor necesare vaccinurilor de la Ministerul Sănătății”, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă postată de contul oficial de Facebook al Ministerului Sănătății.
Importanța vaccinului împotriva HPV
Potrivit studiilor clinice, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalității din cauza cancerului de col uterin.
Peste 90% din cazuri sunt provocate de virusul HPV.
De asemenea, virusul este răspunzător de unele tipuri de cancer la nivelul vaginului, vulvei, anusului, penisului, scrotului si orofaringelui (la nivelul gatului si gurii).
Astfel, singura metodă de apariția a cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer este vaccinarea împotriva HPV.
Investigații gratuite pentru depistarea cancerului de sân și de col uterin
În luna martie, în centrul orașului Cluj-Napoca a fost amplasată o unitate mobilă a Institutului Oncologic, unde femeile sunt invitate să-și facă investigații gratuite pentru depistarea cancerului de sân și de col uterin,.
Medicii fac gratuit teste Papanicolau, HPV și mamografii și de asemenea oferă sfaturi de prevenție.
Sursa: reginamaria.ro
Etichete: romania, ministerul sanatatii, vaccin HPV,
Dată publicare:
16-03-2023 14:09