Toti salariatii din Romania ar putea avea acces la serviciile medicale private. Legea asteapta doar semnatura lui Iohannis
Consultatiile medicale si analizele facute ''la privat'' vor deveni in scurt timp accesibile pentru sute de mii de angajati.
Asta pentru ca o noua reglementare ii va scuti pe patroni de plata impozitelor pentru abonamentele medicale, cumparate salariatilor, in limita a 400 de euro anual. Este o masura care ii va face pe sefi mai generosi dar care, printre altele, va reduce aglomeratia din spitalele de stat.
Masura prin care angajatorului i se va scadea, din impozitul de 16% datorat catre stat, suma platita direct catre clinicile si spitalele private mai asteapta doar semnatura presedintelui Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare. Odata aplicata, facilitatea ii va determina pe tot mai multi patroni sa includa in ofertele salariale abonamente medicale - daca nu fac asta deja, spun specialistii in fiscalitate.
Oana Datki, specialist in resurse umane: ''Abonamentul medical are la baza rol de preventie - te duci la analize, la consultatii, nu doar cand s-a intamplat ceva, cand ai nevoie de o interventie chirurgicala.''
Parlamentarii au decis saptamana aceasta ca si patronii sa beneficieze de facilitatea fiscala pentru abonamentele cumparate salariatilor. Asta dupa ce, de la inceputul acestui an, s-a introdus scutirea de impozit pentru angajatii care-si cumparau singuri abonamente la clinicile private.
Adrian Benta, specialist fiscal: ''Am putea sa consideram acesti 400 de euro ca o prima data unui salariat, fara sa se plateasca taxe. In momentul in care e platita de angajator si fara taxe, in limita de 400 de euro, nu e decat binevenita.''
Aceasta masura este o ''gura de oxigen'' pentru firmele din Romania care ofera servicii de sanatate in pachetele salariale, spune medicul care a introdus in tara noastra abonamentele medicale.
Wargha Enayati, fondatorul unei retele private de clinici si spitale: “Companiile care nu isi permiteau sa achizitioneze aceste abonamente medicale beneficiaza acum de acest sprijin. Cel mai important este ca banii raman la furnizorul de servicii medicale ce ii va folosi in dezvoltare si investitii."
In prezent, un milion de romani au abonamente medicale, dintre care 90% sunt platite de companii pentru salariati.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, impozite, lege, medic, reducere, clinica, salariati, abonament,
Dată publicare:
23-06-2017 18:04