Fetiță de 2 ani, vaccinată anti-gripă cu doza pentru adulți. Avertismentul medicilor


Ultimul update: Sambata 26 Ianuarie 2019 20:22
Data publicarii: Sambata 26 Ianuarie 2019 17:47
Categorie: Stiri Sanatate

Gripa a mai luat o viaţă, a 38-a din acest sezon. Este vorba despre o femeie de 51 de ani din Prahova, care avea şi alte boli, dar nu făcuse vaccinul antigripal.

Medicii de la spitalele de urgenţă raportează de trei ori mai multe teste pozitive la gripă faţă de acum două săptămâni. Tot mai mulţi români poartă pe stradă şi în locuri aglomerate măşti de protecţie.

Doctorii îi avertizează pe părinţii care găsesc de cumpărat doar vaccinuri pentru adulţi să nu permită imunizarea celor mici cu aceste doze.

Un băieţel de doi ani din Giurgiu, tratat deja de cinci zile cu un antibiotic puternic, deşi nu făcuse niciun fel de analize, a fost adus de părinţi cu febră mare la camera de gardă.

Părinte: ”Zace, pur şi simplu zace.
Reporter: ”Ce diagnostic aveţi?
Părinte: ”Răceală. Am mers întâi la Giurgiu, la medicul de familie, apoi la urgenţe şi m-am speriat, că nu ştiu cum să-i scad temperatura. Dacă n-a reacţionat nici la antibiotic, ce pot să-i mai fac, ca părinte?

De la jumătatea săptămânii, la Spitalul Marie Curie din Capitală sunt diagnosticate zilnic cel puţin 30 de cazuri de gripă. Majoritatea, tip A.

Medic epidemiolog: ”Trebuie să solicite un vaccin, bineînţeles de uz pediatric. Acelaşi lucru trebuie făcut şi la farmacie.

Farmacist: ”Sunt foarte mulţi părinţi care caută vaccin antigripal, doza pentru copii, însă din păcate lipseşte de trei săptămâni, producătorul anunţând că s-au terminat dozele pentru sezonul 2018-2019.

Deşi e de înţeles dorinţa părinţilor de a-și proteja copiii, medicii spun că nu e deloc o idee bună să luaţi pentru ei vaccinul destinat adulţilor, pentru că nici beneficiile, nici riscurile nu pot fi estimate. Teoretic, chiar dacă vă prezentaţi la doctor cu un asemenea vaccin, ar trebui să refuze administrarea la copii. Din păcate, în teren lucrurile stau altfel.

Este cazul unei fetiţe de doi ani, care a primit, la o clinică privată, vaccinul pentru adulţi.

Părinte: ”Am reuşit să găsesc o farmacie care mi-a spus "noi avem vaccin, uitaţi, pentru asta mică”. L-am luat, m-am dus la medicul pediatru, i-a făcut vaccinul şi acasă am zis să mă uit pe prospect. Prima chestie pe care am văzut-o la recomandări, "doar persoanelor peste 18 ani". Lucru care m-a şocat, deja îl făcusem!

Copilul nu a avut efecte secundare.

Între timp, decesul unei femei de 51 de ani din Prahova, nevaccinate, ridică cifra celor răpuşi de gripă la 38.

Medic epidemiolog: ”Această izolare voluntară la domiciliu este esenţială. Dacă este o infecţie respiratorie uşoară sau medie, ne adresăm medicului de familie. Nu trebuie să aglomerăm neapărat camerele de gardă.

Până acum, sunt peste 200 de mii de cazuri de infecţii respiratorii, înregistrate oficial.

Tags: gripa, epidemie, vaccin,

VIDEO PROTVPLUS.RO