Tot mai mulți tineri din România, diagnosticați cu melanom. Cine sunt cei mai expuşi
Din cinci în cinci ani, numărul cazurilor de cancer se dublează, spun specialiștii, iar la nivel mondial, în fiecare oră, un om moare din cauza melanomului malign.
Adică din cauza alunițelor cancerigene, apărute pentru că nu ne protejăm de razele ultraviolete. Și în România, tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu această boală, dar speranța de vindecare a crescut, odată cu terapiile inovatoare. Foarte important este și controlul anual.
Melanomul este o formă de cancer de piele cu punct de plecare în melanocite, celule care produc pigmentul pielii, localizate adânc în epiderm sau în alunitele de suprafață.
Boală poate fi tratată, dacă este descoperită din timp.
Riscul de a dezvolta un cancer de piele este mai mare la persoanele care au tenul deschis, păr roșcat sau blond, ochi verzi sau albaștri și la cele care au stat mult la soare. Totodată sunt mai predispuși cei care au în familie această boală și cei care au pe corp multe alunițe.
Cătălin a fost diagnosticat cu melanom în 2013. Pe atunci, în România nu se făcea imunoterapie, așa că tânărul a strâns bani din donații și a plecat la o clinică în Viena. Acum primește același tratament la un spital din capitală.
Pacient: „Dacă de la interferon eram cu 10 ani mai bătrân, îmi cădea părul, de la asta nu am avut nimic''
De doi ani, imunoterapia se prescrie gratuit și la noi, în cancerul de piele și în cel pulmonar. Mii de bolnavi au beneficiat până acum de acest tratament revoluționar.
Concret, perfuziile administrate întăresc celulele sănătoase, pe care le ajută să le recunoască și să le distrugă pe cele dăunătoare. Boala este astfel învinsă și eliminată de organism. Dar, accesul bolnavilor la terapiile inovatoare nu este întotdeauna ușor.
Doctor: „Combinația e rambursată pentru melanomul metastatic și pacienții beneficiează dacă ajung în instituțiile care sunt dispuse să achiziționeze aceste medicamente. Sunt alte efecte secundare, altă urmărire. Sunt și medici care nu își iau răspunderea să facă acest tratament''
Imunoterapia se administrează când pacienții sunt în stare gravă.
Medicii încă așteaptă să le poată prescie bolnavilor imunoterapie și în stadiul trei al boli. Adică pacienții să primească tratament înainte de a apărea metastazele. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, însă deocamdată nu avem protocoalele.
În plus, cred pacienții, în România ar fi nevoie de mai multe studii clinice în care să fie incluși bolnavii cu melanom. Deocamdată astfel de studii au loc în Craiova și Cluj. Tratamentul unui bolnav care beneficiează de imunoterapie poate ajunge și la 7.000 de euro pe luna.