Bolnavii de cancer, lasati fara medicamente si radioterape de regulile statului roman. "Citostaticele lipsesc in mod uzual"

Ultimul update: Marti 22 Noiembrie 2016 07:18
Data publicarii: Sambata 19 Noiembrie 2016 17:38
Categorie: Sanatate

Peste 100 de bolnavi de cancer pier in fiecare zi in Romania, iar multi dintre ei mor pentru ca nu au acces la tratamente.

Asta sustin reprezentantii Aliantei Pacientilor Cronici, care spun totodata ca din cele 62 de terapii noi acceptate in Europa, la noi doar 6 sunt decontate de stat. In plus ne lipsesc si aparatele de radioterapie care ar putea sa le dea o sansa acestor oameni loviti de soarta.

In luna mai, Mihaela a fost depistata cu melanom malign in stadiul 3. Medicii de la noi i-au recomandat sa mearga in strainatate, caci in Romania, tratamentul de care are nevoie nu exista. Mai mult, nici investigatiile absolut necesare nu sunt toate decontate de stat.

'Platesc din buzunar tot. PET-CT-ul in stadiul 3 nu e decontat. 1000 de euro, o data la 6 luni, iar terapia, o perfuzie de-a mea costa 4.000 de euro si trebuie sa fac 18 injectii pe an... Celor cu melanom malign li se spune ‘puteti sa faceti chimioterapie, dar nu da rezultate'’'.

Mihaela a avut noroc: prietenii si familia au ajutat-o sa stranga banii necesari. Insa in Romania sunt mii de bolnavi care nu au aceasta sansa. La noi, cancerul ucide zilnic 130 de oameni.

Cezar Irimia, Alianta Pacientilor Cronici: 'In statele de langa noi s-au introdus mult mai multe terapii decat la noi, iar Bulgaria si Ungaria reprezinta o piata de aprovizionare a pacientilor nostri pentru ca in Romania lipsesc foarte multe tratamente uzuale, citostaticele in mod uzual.. 14-15 la adulti lipsesc frcvent, la copii sunt vreo 5''

Autoritatile spun ca de cele mai multe ori lipsa de medicamente apare atunci cand producatorii sau distribuitorii hotarasc sa retraga doctoriile de pe piata romaneasca din cauza pretului prea mic.

Valentin Popescu, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii: 'Iincercam sa rezolvam pe termen scurt aceste situatii prin site-ul medicamentelipsa, iar pe termen lung prin impunerea unui sistem de monitorizare a stocurilor astfel incat MS si ANM sa stie care este situatia...''

Insa nu doar tratamentele ne lipsesc. In Romania sunt doar 33 de aparate de radioterapie, iar multe nu functioneaza. Bolnavii sunt nevoiti sa astepte cate 3-4 luni pentru a le veni randul la tratament. In ultimii 2 ani din cei 44 de mii de pacienti care necesitau un astfel de tratament doar 17 mii au beneficiat de el.'

Cei de la Ministerul Sanatatii spun ca in toamna anului viitor vor fi aduse 4 aparate noi de radioterapie, cumparate din bani de la Banca Modiala: 2 la spitale din Bucuresti, unul la Cluj si altul in Baia Mare.

Fata de 14 ani, bolnava de cancer in faza terminala, prima britanica ce va fi criogenata. Si-a castigat dreptul in instanta
Fata de 14 ani, bolnava de cancer in faza terminala, prima britanica ce va fi criogenata. Si-a castigat dreptul in instanta
VIDEO PROTVPLUS.RO
transplant
Medicii riscă sancțiuni din cauza numărului tot mai scăzut de transplanturi. Anunțul Sorinei Pintea
Biopsia, singura procedură care furnizează un diagnostic de certitudine. Împreună, putem SKINba lumea în bine
Medicii au dezafectat un salon şi au improvizat o boxă ca să trateze o femeie arsă. Anunțul Ministerului Sănătății
Cât trebuie să scoată din buzunar românii care au intoleranţă la gluten. Analizele ar putea fi gratuite
O femeie care a suferit arsuri grave într-o explozie din Mureş a murit într-un spital din Belgia
Spălatul pe dinți le poate salva viaţa bolnavilor. Descoperirea făcută de medici
pacienta arsa ambulanta
România nu își poate ajuta pacienții arși. Ultimul caz: o fostă asistentă medicală
Zeci de noi cazuri de rujeolă în România. 59 de oameni au murit din cauza bolii
Medic concediat din cauza modului în care vorbit cu părinţii unui copil bolnav
Românii consumă excesiv de multe antibiotice. Greşeala pe care o fac medicii
Diplome pe bandă rulantă pentru asistenți medicali români care NU au fost prezenți la cursuri
Apel disperat făcut de medici pentru un bebeluș. Realitatea cumplită din maternităţile româneşti