Tot mai multe cazuri de cancer la copii. Micutii fac tumori foarte rare
Daca Dumnezeu ar putea raspunde, atunci una dintre intrebari ar fi de ce permite ca niste copilasi sa se imbolnaveasca de cancer.
Si sunt atat de multi incat medicii au ramas fara replica. Ei spun, ca in fiecare an apar 500 de noi cazuri. Specialistii au indentificat sapte tipuri ale acestei maladii, care face ravagii de la varste foarte fragede. Din nefericire, doar jumatate dintre pacienti supravietuiesc.
Sa luam exemplul unei fetite de putin peste trei ani. In timp ce copiii de varsta ei alerga toata ziua prin parc, ea sta mai mult prin spital. A fost diagnosticata cu leucemie in aprilie anul acesta. Mama a inceput sa-si puna primele semne de intrebare cand a vazut ca cea mica nu mai mananca.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
In doua saptamani, Daria va termina tratamentul cu citostatice.
Dar ea a rabdat vitejeste chiar daca este un bot de om. Oricum, greul nu a trecut.
In fiecare an, in Romania apar 500 de cazuri noi, care se adauga altor 5.000 aflate in tratament.
Situatia de la noi e mai grava decit in alte tari, pentru ca boala este depistata tarziu. Fie din vina parintilor care nu isi pun probleme, fie din vina pediatrilor. Iar asta injumatateste sansa de supravietuire a pacientilor de-o schioapa. Cele mai frecvente tipuri de cancer la copil raman leucemina si limfoamele, in proportie de 35%.
Renumitul profesor in oncologie Christoph Zielinski de la Viena considera ca maladia secolului trebuie privita cu responsabilitate atat la copii, cat si la adulti. Cu alte cuvinte, mergeti des la controale.
De altfel, centrul de oncologie al spitalului AKH din Viena a devenit un fel de sala de asteptare pentru foarte multe cazuri din Romania.