Substanțele chimice din bucătăriile noastre cresc riscul de cancer de peste patru ori. Ce obiecte pot prezenta un pericol
Substanțele chimice sintetice, care se găsesc frecvent în ambalaje de mâncare și ustensile de bucătărie, cresc riscul de cancer de ficat de patru ori, a avertizat un studiu.
Cercetătorii de la Universitatea Southern California (USC) din Los Angeles au descoperit că substanțele perfluoroalchilate pot mări riscul de carcinom hepatocelular neviral, un cancer hepatic comun.
Persoanele care au înregistrat cea mai mare expunere către toxinele produse de oameni au suferit un risc mai mare cu 4,5 de a fi diagnosticate cu boala, spre deosebire de cele cu cea mai mică expunere, potrivit Daily Mail.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unde se pot găsi substanțele chimice care cresc riscul de cancer hepatic
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a avertizat că aceste substanțe chimice sunt peste tot - de la vase de gătit non stick și apă de la robinet, la fructe de mare, îmbrăcăminte impermeabilă, produse de curățare și chiar șampon.
Tot mai multe studii au arătat pericolul provocat de acești compuși, despre care nu se știau foarte multe lucruri până în ultimii ani. Dar experții se tem că daunele au fost deja făcute și mulți oameni ar putea dobândi mari probleme de sănătate în viitor.
Și asta din cauza „substanțelor chimice permanente” (PFAS) care se pot degrada în organism sau mediu după mulți ani.
„Cancerul hepatic este unul dintre cele mai grave efecte ale bolii hepatice și acesta este primul studiu pe oameni care arată că PFAS sunt asociate cu această boală”, a spus Dr. Jesse Goodrich, cercetător postdoctoral la USC.
Echipa USC a adunat date de la peste 200.000 de oameni din Hawaii și Los Angeles și a comparat 50 de oameni care au dezvoltat cancer la ficat cu alți 50 care nu au fost diagnosticați cu această boală.
Cercetătorii au analizat probe de sânge de la pacienții cu cancer înainte de diagnosticarea acestora și le-au comparat cu ale celor care nu au dezvoltat niciodată boala.
Mulți oameni cu cancer de ficat au în sânge mai multe tipuri de substanțe chimice
Ei au descoperit că mulți dintre oamenii care au dezvoltat în cele din urmă cancer aveau mai multe tipuri de substanțe chimice în fluxul lor sanguin.
Nivelurile mai mari au crescut, de asemenea, riscul unei persoane de a avea cancer. Oamenii care au fost expuși la chimicalele cu pricina, aflați în top 10%, au avut șanse de 4,5 ori mai mari de a suferi de cancer.
Substanțele chimice pătrund de obicei în ficat după ce au fost ingerate și devin încorporate în organ, fapt ce îi alterează funcționarea. Ca urmare a perturbării, se va forma mai multă grăsime în jurul ficatului și va pune o persoană la un risc crescut de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic.
Persoanele care suferă de această afecțiune prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer la ficat. În ultimii ani, a existat o creștere a cazurilor în întreaga lume, care se crede că este legată de creșterea ratelor de obezitate în multe părți ale lumii.
Sursa: Daily Mail
Etichete: cancer, ficat, bucatarie, chimicale, substante chimice, ustensile, hepatic,
Dată publicare:
09-08-2022 12:07