Studiu: Vaccinul Pfizer-BioNTech produce de 10 ori mai mulţi anticorpi decât serul chinezesc Sinovac
Vaccinul celor de la Pfizer-BioNTech, care are la bază tehnologia ARN mesager, produce mai mulţi anticorpi decât vaccinul Sinovac, care funcţionează pe bază de viruşi inactivi, conform unui studiu realizat în Hong Kong.
Angajaţii din domeniul sănătăţii din Hong Kong, care au fost imunizaţi cu vaccinul Pfizer-BioNTech, au un nivel de anticorpi de aproximativ 10 ori mai mare decât cei care au făcut vaccinul Sinovac bazat pe viruşi inactivi, potrivit studiului, informează Mediafax, care citează Bloomberg.
Chiar dacă anticorpii nu sunt singurul factor care trebuie luat în considerare atunci când vorbim despre capacitatea unui vaccin de a genera imunitate împotriva COVID-19, „diferenţele în concentraţia anticorpilor neutralizatori identificate în studiul nostru s-ar putea traduce în diferenţe substanţiale în ceea ce priveşte eficacitatea vaccinurilor”, au afirmat cercetătorii.
Constatările studiului din Hong Kong se alătură unui număr tot mai mare de dovezi potrivit cărora vaccinurile ARNm sunt superioare când vine vorba de oferirea unei protecţii potente şi cuprinzătoare împotriva SARS-CoV-2 şi variantelor sale, comparativ cu vaccinurile care se bazează pe metode mai tradiţionale, precum cele cu viruşi inactivi.
Ţările precum Israel și SUA, care şi-au axat campania de imunizare împotriva COVID-19 pe vaaccinurile chinezeşti Sinovac şi Sinopharm, nu au înregistrat o scădere atât de mare a numărului de cazuri, comparativ cu ţările care au folosit vaccinuri care utilizau ARNm.
Totuşi, şi vaccinurile cu tehnologie tradiţională au redus semnificativ numărul de infecţii severe şi decese cauzate de COVID-19.
Eficiența mai scăzută a serurilor produse în China a determinat ţări ca Thailanda şi Emiratele Arabe Unite să ofere populaţiei deja imunizate în regim complet o a treia doză a unui vaccin ARNm, în contextul răspândirii variantei Delta a coronavirusului.