Studiu: Covid-19 ar putea provoaca insuficiență respiratorie și moarte prin afectarea creierului

23-06-2020 21:04


coronavirus

Unii oameni de știință suspectează că Covid-19 provoacă insuficiență respiratorie și moarte, nu prin afectarea plămânilor, ci a creierului. Alte simptome pot include dureri de cap, accidente vasculare cerebrale și convulsii, scrie BBC.

Pentru Julie Helms, a început cu doar câțiva pacienți internați în unitatea ei de terapie intensivă de la Spitalul Universitar Strasbourg din nord-estul Franței, la începutul lunii martie 2020. În câteva zile, fiecare pacient din secția ATI a avut Covid-19 - și nu doar dificultățile respiratorii ale pacienților au alarmat-o.

„Au fost extrem de agitați și mulți au avut probleme neurologice - în principal confuzie și delir”, spune ea.

„Suntem obișnuiți să avem unii pacienți din secția ATI care necesită sedare, dar acest lucru a fost complet anormal. A fost foarte înfricoșător, mai ales că mulți dintre oamenii pe care i-am tratat erau foarte tineri - între 30 și 40 de ani, chiar și în vârstă de 18 ani. ”

Helms și colegii ei au publicat un mic studiu în New England Journal of Medicine, care documenta simptomele neurologice ale pacienților cu Covid-19, de la dificultăți cognitive până la confuzie. Toate sunt semne ale „encefalopatiei” (termenul general pentru afecțiuni ale creierului) - o tendință pe care cercetătorii din Wuhan au observat-o la pacienții cu coronavirus încă din februarie.

Acum, peste 300 de studii din întreaga lume au descoperit o accentuare a anomaliilor neurologice la pacienții cu Covid-19, inclusiv simptome ușoare precum dureri de cap, pierderea mirosului (anosmia) și senzații de furnicături (acroparestezie), până la simptome mai severe, cum ar fi afazia (incapacitate de a vorbi), accidente vasculare cerebrale și convulsii.

În plus, acest lucru față de descoperirile recente despre virus, care provoca în mare parte dificultăți respiratorii, acum, poate provoca, de asemenea, ravagii asupra rinichilor, ficatului, inimii și aproape la fiecare organ din corp.

„Încă nu știm dacă encefalopatia este accentuată de Covid-19 spre deosebire de alte virusuri”, spune neurologul Elissa Fory de la Henry Ford Foundation din Detroit , Michigan.

„Pe măsură ce numărul de cazuri crește, veți începe să vedeți nu numai simptomele comune, ci și simptomele neobișnuite - și le vedem toate dintr-o dată, ceea ce nu a întâlnit niciunul dintre noi în viața noastră”.

Se pare că aproximativ 50% dintre pacienții diagnosticați cu Sars-CoV-2 - virusul responsabil de cauza boali Covid-19 - au avut probleme neurologice.

În plus, multe persoane care suferă de efectele lui Sars-CoV-2 nu sunt niciodată testate pentru virus, mai ales dacă nu prezintă tuse sau febră. Înseamnă că, dacă aveau simptome neurologice, este posibil să nu știm niciodată dacă acest lucru a fost legat de Sars-CoV-2.

 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57