Studiu: Administrarea unui derivat de ketamină după naștere ar putea reduce riscul de depresie al mamei
Un derivat de ketamină administrat mamei după naştere pare să reducă riscul de depresie postpartum, susţine un studiu publicat joi în British Medical Journal (BMJ), dar cu limitări semnificative.
Studiul clinic, desfăşurat în China, are ca scop prevenirea depresiei postpartum la mamele care au avut deja simptome depresive în timpul sarcinii, o formă de aşa-numită depresie prenatală, care continuă adesea şi după naşterea copilului.
Cu toate acestea, „la mamele cu depresie prenatală, o singură doză mică de esketamină, administrată la scurt timp după naştere, a redus episoadele depresive majore cu aproximativ trei sferturi (în) 42 de zile după naştere", concluzionează autorii studiului.
Esketamina, administrată aici sub formă de injecţie, este utilizată ca anestezic de bază. Dar proprietăţile sale antidepresive fac obiectul unor cercetări de mai mulţi ani. Unele autorităţi din domeniul sănătăţii, cum ar fi Food and Drug Administration (FDA) din SUA, au aprobat-o deja ca antidepresiv.
Cu toate acestea, medicamentul a fost subiectul unor controverse din cauza lipsei sale de eficacitate în cazurile cele mai rezistente de depresie, precum şi a efectelor secundare neuropsihologice, cum ar fi vorbirea greoaie şi senzaţia de disociere.
Aici, cercetătorii au constituit un grup de câteva sute de mame care au avut simptome depresive în timpul sarcinii.
La 40 de minute după ce au născut, jumătate dintre ele au primit o injecţie de esketamină, iar cealaltă jumătate un placebo.
Patruzeci şi două de zile mai târziu, mai puţin de 7% din primul grup suferise un episod depresiv major, faţă de un sfert din cel de-al doilea grup.
Deşi s-a observat un număr mare de efecte secundare, acestea s-au rezolvat în mai puţin de o zi.
Cu toate că aceste rezultate par să susţină eficacitatea esketaminei în această indicaţie, ele trebuie puse în perspectivă de câteva limitări ale studiului.
În primul rând, cercetătorii au inclus doar femeile ale căror simptome depresive au apărut în timpul sarcinii. Ei le-au exclus pe cele care aveau deja tulburări psihice înainte de a rămâne însărcinate.
În al doilea rând, femeile studiate aveau mai degrabă simptome depresive prenatale uşoare. Prin urmare, este dificil de spus dacă esketamina este suficientă atunci când depresia prenatală este mai severă.
Nu în ultimul rând, studiul se opreşte la puţin peste o lună de la naştere. Prin urmare, este imposibil de stabilit în ce măsură această injecţie oferă o protecţie de durată împotriva depresiei sau dacă efectele secundare pot să reapară după câteva săptămâni.