Specialisti in nutritie:Porumbul nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, dar nu trebuie mancat crud

06-08-2013 11:54

porumb

Specialistii atrag atentia ca porumbul este unul dintre alimentele asociate de cele mai multe ori cu reactii alergice. Asa ca evitati sa-l consumati crud

Specialistii in nutritie spun ca porumbul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica, deoarece acesta reduce riscul aparitiei bolilor cardiace, datorita continutului bogat de vitamina E - antioxidant care protejeaza inima.

In plus, aceasta cereala contine din belsug un carotenoid numit beta-cryptoxanthin, care are proprietatea de a preveni aparitia cancerului la plamani. Aceasta substanta se mai gaseste in legume si fructe de culoare portocalie, precum papaya, portocalele, dovleacul sau piersicile.

Nutritionistii spun ca o cana cu boabe de porumb ofera 15 la suta din necesarul zilnic de acid pantothenic, vitamina B5.

Aceasta vitamina e folosita pentru transformarea carbonatilor complecsi in glucoza, care alimenteaza energia organismului. In plus, beta-carotenul din porumb creste rezervele de hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul la celule si ajuta la prevenirea oboselii. Hidrocarburile din compozitia chimica a porumbului dau energie si nu permit depunerea grasimii.

In acelasi timp, aceeasi cana cu porumb ofera 24 la suta din necesarul zilnic de thiamina. Aceasta este o substanta necesara in reactiile enzimatice legate de productia de energie si e, de asemenea, foarte importanta pentru celulele creierului si functia cognitiva. Mai mult, thiamina e necesara pentru sinteza unui neurotransmitator esential pentru memorie. Lipsa acestui compus din organism are legatura cu instalarea senilitatii si a bolii Alzheimer.

Sursa: Gandul

Tags: porumb, alzheimer, boli,


VIDEO PROTVPLUS.RO