Specialisti in nutritie:Porumbul nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, dar nu trebuie mancat crud
Specialistii atrag atentia ca porumbul este unul dintre alimentele asociate de cele mai multe ori cu reactii alergice. Asa ca evitati sa-l consumati crud
Specialistii in nutritie spun ca porumbul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica, deoarece acesta reduce riscul aparitiei bolilor cardiace, datorita continutului bogat de vitamina E - antioxidant care protejeaza inima.
In plus, aceasta cereala contine din belsug un carotenoid numit beta-cryptoxanthin, care are proprietatea de a preveni aparitia cancerului la plamani. Aceasta substanta se mai gaseste in legume si fructe de culoare portocalie, precum papaya, portocalele, dovleacul sau piersicile.
Nutritionistii spun ca o cana cu boabe de porumb ofera 15 la suta din necesarul zilnic de acid pantothenic, vitamina B5.
Aceasta vitamina e folosita pentru transformarea carbonatilor complecsi in glucoza, care alimenteaza energia organismului. In plus, beta-carotenul din porumb creste rezervele de hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul la celule si ajuta la prevenirea oboselii. Hidrocarburile din compozitia chimica a porumbului dau energie si nu permit depunerea grasimii.
In acelasi timp, aceeasi cana cu porumb ofera 24 la suta din necesarul zilnic de thiamina. Aceasta este o substanta necesara in reactiile enzimatice legate de productia de energie si e, de asemenea, foarte importanta pentru celulele creierului si functia cognitiva. Mai mult, thiamina e necesara pentru sinteza unui neurotransmitator esential pentru memorie. Lipsa acestui compus din organism are legatura cu instalarea senilitatii si a bolii Alzheimer.