Specialiști: Copiii care suferă de astm trebuie vaccinați cu prioritate împotriva Covid-19
Copiii care suferă de astm trebuie vaccinați cu prioritate împotriva Covid-19, conform unui studiu realizat de revista ştiinţifică The Lancet Respiratory Medicine.
Copiii care suferă de astm necontrolat au un risc mai mai mare de a fi spitalizaţi dacă se îmbolnăvesc de COVID-19 şi din acest motiv trebuie să aibă prioritate la vaccinarea împotriva noului coronavirus.
Studiul publicat de revista britanică a vizat un număr de 750.000 de minori cu vârste între 5 şi 17 ani din Scoţia (Marea Britanie), care au fost spitalizaţi în prealabil cu astm şi cărora li s-a prescris un tratament cu steroizi pe cale orală în ultimii doi ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cercetătorii au recomandat ca vaccinarea în Marea Britanie a tinerilor cu vârste între 12 şi 17 ani să fie extinsă şi copiilor de peste cinci ani care suferă de astm, scrie Agerpres.
"Este fundamental să înţelegem că minorii care au astm necontrolat au un risc mai mare de a suferi efecte grave ale îmbolnăvirii cu COVID-19, în contextul actualelor deliberări privind accesul prioritar la vaccinuri", a declarat autorul principal al acestui studiu, Aziz Sheikh, profesor la Universitatea din Edinburgh.
"Analiza noastră oferă prima evidenţă la nivel naţional a riscului de spitalizare pentru COVID-19 în rândul copiiilor de vârstă şcolară care suferă de astm necontrolat", a precizat expertul britanic.
Astmul este una dintre bolile cu cea mai mare incidenţă în rândul copiilor şi afectează peste 78 de milioane de minori cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani, conform datelor din 2019 studiate de revista ştiinţifică.