Solutii ca sa devii parinte dupa 40 de ani: inghetarea ovulelor si spermei
Femeile care-au pus cariera pe primul plan sau barbatii care sufera de boli grave platesc bani grei pentru recoltarea si pastrarea materialului genetic in conditii speciale, ca sa poata avea mai tarziu urmasi.
Cei care nu au copii, dar isi doresc sa devina parinti in viitor, merg tot mai des in cabinetele specialistilor.
Ioana este o tanara din Bucuresti, manager la o firma. Cariera este pe primul loc, asa ca nu e pregatita sa devina mama. Recunoaste ca nu a gasit nici omul potrivit si, la cei 35 de ani, a hotarat sa apeleze la procedurile de inghetare a ovulelor.
"Imi dau un ragaz pana la 42 de ani, dar nu mai mult, ca oricum organsimul imbatraneste si daca nu gasesc barbatul potrivit o sa fac fertilizare in vitro. Am platit 400 de euro", explica ea.
In bancile de celule ale celor 17 clinici private si doua maternitati de stat se pot congela si embrioni, si sperma, iar numarul solicitarilor este in crestere.
Sunt si barbati care au cerut o astfel de procedura din ratiuni medicale. Ciprian, un tanar de 26 de ani bolnav de cancer testicular, este unul dintre ei. Povesteste ca urmeaza sa faca o operatie prin care ii va fi indepartata tumoarea si apoi chimioterapie. Doctorii i-au explicat ca, dupa toate acestea, nu va mai putea avea copii. Asa ca, inainte sa inceapa tratamentul, a vrut sa se asigure ca va putea totusi sa devina parinte mai tarziu.
Recoltarea spermei costa aproximativ 200 de euro, la care se adauga o taxa anuala de aproape 150 de euro. Iar pentru ovule, femeile platesc 400 de euro, plus taxa anuala. Dar costul total trece de 2.500 de euro, cand aceste celule sunt folosite la fertilizarea in vitro.