Situatia imposibila in care sunt pusi pacientii cu forma usoara de hepatita C. Cand primesc de la stat medicamentul salvator
"Avem tratament, dar nu pentru toti bolnavii". Suna cinic, dar acesta este mesajul statului roman pentru pacientii care au o forma mai usoara de hepatita C.
Practic acestia sunt condamnati sa astepte ca maladia sa avanseze, pentru ca abia apoi sa primeasca doctoriile salvatoare. Cum multi nu vor sa riste, isi cumpara pastile din tari subdezvoltate pe care companiile farmaceutice le aprovizioneaza, insa nu cu medicamente originale. Poate fi o solutie, spun medicii, dar una destul de riscanta.
Pentru ca este membra a Uniunii Europene, Romania beneficiaza de tratamente inovatoare. De pilda, terapia fara interferon folosita in vindecarea hepatitei C. Din pacate insa, medicamentele costa zeci de mii de euro pentru un singur pacient, asa ca statul nu isi permite sa-i trateze pe toti.
Anul trecut, peste 5.000 de pacienti cu o forma avansata de hepatita C au fost inclusi in programul "Interferon free". Rata de vindecabilitate a depasit 99%. Anul acesta, alti 12.000 de bolnavi cu forme mai usoare sunt trecuti pe lista de tratament. Din pacate, cei aflati in stadiul de inceput al bolii nu au nicio sansa sa primeasca medicamentele inovatoare.
Dr. Adrian Streinu Cercel: "Fonduri alocate pentru noile terapii si un numar eligibil de pacienti... Asta trebuie sa inceteze. Primul venit, primul servit. Cum l-ai diagnosticat, il pui pe tratament. Ce sa astepte? Sa vad ca ficatul ala este cirotic si ca poate sa ramana cu riscul de cancer hepatic?''
Cum nemiloasa boala avanseaza, pacientii apeleaza la o solutie de compromis. Isi cumpara tratamentele de pe internet.
''Mi-a fost afectata inima... Nu mai voiam sa astept pana in 2020. Atunci, m-am hotarat sa iau genericul din India'', spune o pacienta.
Adica un medicament mult mai ieftin, cu aceleasi substante active, care se gaseste in tari din afara Uniunii Europene, cum ar fi India, Egipt, Mongolia, Banghalesh sau Moldova. Cum este posibil? Producatorul a vandut licenta altor companii farmaceutice, insa acestea nu pot comercializa medicamentul in Uniune, pentru ca nu este recunoscut si aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului. Tocmai de aceea, medicii romani nu se incumeta sa il prescrie.
Dr. Liana Gheorghe: ''M-au sunat din Medgidia intrebandu-ma cum sa ia medicamentul, ca i-a venit cu vaporul... Sunt riscuri enorme... Am 50 de pacienti care au facut tratamente cu generice.''
Care ar fi solutia? Doctorii cred ca o renegociere cu producatorul ar fi cea mai sanatoasa cale.
Intre timp, bolnavii astepta raspunsuri de la statul roman.
Statisticile arata ca in Romania peste 600.000 de persoane sufera de Hepatita C. In lipsa unui program national de diagnosticare, doar 60.000 sunt sub supraveghere.