O noua sansa pentru bolnavii cu cancer de piele in stadiu avansat. Statul a aprobat tratamente gratuite de imunoterapie

Ultima actualizare: 25-06-2017 07:07

Bolnavii cu forme grave de cancer de piele au si in Romania o sansa la viata. Statul a aprobat, in sfarsit, decontarea unui tratament de imuno-oncologie, terapie revolutionara, folosita de ani de zile in tarile occidentale.

 

Cateva sute de bolnavi vor fi tratati astfel, dar alte cateva mii, cu diferite forme de cancer, inca mai asteapta. Din cauza birocratiei, aprobarile sunt date dupa ani de negocieri, timp de care nu dispun multi pacienti. Autoritatile se impiedica in hartii si nu au nici macar un registru national, al bolnavilor de cancer.

800 de romani care sufera de forme grave de cancer al pielii, adica melanomul malign, au fost incusi in programul de imunoterapie decontat de stat.

Dr. Razvan Curca, medic oncolog: ''E greu de luptat cu ele, pentru ca isi modifica structura."

Este ultima sansa pentru acesti pacienti. Ei au urmat in ultimii ani mai multe tratamente clasice, care insa nu au dat rezultate. Acum vor incerca imunoterapia.

Concret, acest tratament intareste celulele sanatoase, pe care apoi le ajuta sa le recunoasca si sa le distruga pe cele daunatoare. Boala este astfel invinsa si eliminata de propriul organism.

Sunt insa mii de oameni care au nevoie de acest tratament, care deocamdata la noi se foloseste doar pentru cancerul de piele, in timp ce in Belgia, de exemplu, este utilizat si pentru pacientii care au cancer pulmonar, renal ori limfomul Hodgkin.

Statul roman poate deconta tratamentul pentru un numar limitat de bolnavi, pentru ca este unul foarte scump: lunar, costurile pot ajunge la 7.000 de euro pentru un bolnav.

Pentru a dovedi ca acest tratament este eficient in combaterea mai multor tipuri de cancer, unii producatori asigura imunoterapia gratuit. O tanara din judetul Mures a avut noroc si a fost selectata, dupa ce epuizase toate variantele clasice de lupta impotriva cancerului.

"Acum sunt bine, am o viata normala, boala nu a mai avansat. Cred ca orice bolnav merita sa primeasca o astfel de sansa'', spune pacienta.

Din pacate, ar mai putea dura ani de zile pana cand bolnavii cu alte forme de cancer ar putea primi un astfel de tratament decontat de stat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO