Sectia de transplant inaugurata in urma cu 3 luni, dar care inca nu este folosita. De ce nu se poate face nicio operatie
Romania ar putea amana operatiile de transplant pulmonar. Desi sectia de la Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala a fost inaugurata in luna martie, iar medicii s-au pregatit in strainatate, pana acum nu a fost efectuat nici un transplant de plamani.
Iar Ministerul Sanatatii inca nu a trecut pe lista decontarilor aceasta interventie. Lista terapiilor platite de stat este in dezbatere publica. Daca transplantul de plamani nu va fi inclus bolnavii vor merge la Viena.
Centrul de la Spitalul "Sfanta Maria", dedicat transplantului de plamani, a fost inaugurat in luna martie si, cel putin teoretic, tot de atunci se puteau face operatii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sala de operatii este la fel ca in ziua inaugurarii: nefolosita. Toata aparatura este pregatita, iar in spital exista si 2 rezerve unde vor fi internati pacientii care vor fi transplantati pulmonar.
Doctorii au fost, intre timp, instruiti la Hanovra, in cel mai mare centru de transplant din Europa.
Pentru ca transplantul de plamani sa poata fi efectuat la noi, ar trebui ca el sa fi introdusa pe lista operatiilor decontate de stat, pentru ca o asemenea interventie costa peste o suta de mii de euro. Insa deocamdata, ministerul sanatatii nu a trecut-o pe aceasta lista.
Catalin Pivniceru, medic chirurg Spitalul "Sfanta Maria": De suferit, tot pacientii sufera. Aproximativ 30 de persoane au nevoie de un transplant pulmonar pentru a putea supravietui. Solutia ramane spitalul AKH din Austria, insa au fost impuse restrictii.
Daca nu va fi pus pe lista, pacientii romani vor fi in continuare transplantati la Viena. Insa numarul ar putea fi limitat la 10 pe an si asta pentru ca agentia europeana de transplant interzice sa se faca mai mult de 10% din numarul total de operatii pentru pacientii din afara.
Statul roman ar plati pentru fiecare pacient care este operat in Austria peste 115.000 de euro cu tot cu transportul aerian. MInisterul Sanatatii nu a prezentat un punct de vedere referitor la motivele pentru care transplantul de plamani nu a fost introdus pe lista decontarilor facute de stat.
Sursa: Pro TV
Etichete: transplant, operatie, spitalul Sfânta Maria,
Dată publicare:
06-07-2016 19:00