Salvati de medici, ucisi de gropile din drumul spre spital. Motivul pentru care nu se mai folosesc elicopterele SMURD
Politistii au deschis dosar pentru ucidere din culpa, dupa ce un pacient din Botosani grav ranit la gat a murit in timp ce salvarea care il transporta la Iasi, rula pe un drum plin de hartoape.
Omului i s-a desfacut operatia iar hemoragia care a urmat, i-a fost fatala. La randul lor, ambulantierii confirma ca de groaza gropilor au ajuns sa conduca incet, desi sunt nenumarate situatiile in care tocmai viteza poate sa faca diferenta dintre viata si moarte.
Pacientul din Botosani isi provocase o rana grava la gat, aproape de artera carotida. Medicii din oras l-au cusut si au decis sa-l transporte la Iasi. Pe drum insa operatia s-a desfacut, iar omul s-a stins din cauza hemoragiei masive. Totul s-a intamplat pe drumul european 58, intre Botosani si Targu Frumos, unde soseaua este plina de denivelari pe o distanta de 70 de kilometri.
Victor Gradinaru, cumnatul pacientului "S-a dat jos soferul si asistenta sau medic si mi-a spus: imi pare rau, dar a decedat! Era de asteptat pentru ca noua ne sareau rotile in cap."
Medicii confirma ca fiecare cursa pe acest drum este una cu probleme.
Nicusor Curteanu, purtator de cuvant Ambulanta Botosani: "Dupa aproximativ 30 de kilometri, starea acestuia s-a agravat. Prezenta hemoragie externa si interna si din nefericire, evolutia a fost nefavorabila. Cert este ca drumul este nefavorabil pentru orice fel de pacient. El poate constitui un factor agravant. Desi ambulanta este dotata cu suspensii foarte bune."
Aceasta ambulanta se intoarce de la Iasi catre Botosani pe acelasi drum. Transportul pacientului pe cei 125 de km a durat o ora si 45 de minute in conditiile in care, daca soseaua era buna cursa ar fi durat doar o ora.
Asistent Tiberiu Roman, ambulanta Botosani: "Cand vrei sa faci o manevra care poate fi facuta la o viteza redusa, noi trebuie sa oprim masina. Se pierde timp pretios pentru acel pacient. E ingrozitor ca un drum de o ora sa fie facut intr-o ora si trei sferturi."
Grav este si ca din cauza denivelarilor pacientul care oricum suporta dureri crunte este zdruncinat din toate incheieturile.
Dr. Radu Calistru, director medical Ambulanta Iasi: "Prognosticul depinde pana la urma de timpul ajungerii pana la locul solicitarii, iar acest timp este prelungit de starea drumurilor"
In plus, se plang unii medici, sunt nevoiti sa circule cu ambulante vechi, care ar fi trebuit casate. Pacientii in stare foarte grava ar avea mai multe sanse la viata daca ar fi transportati cu elicopterul. In Iasi insa toate aparatele de zbor SMURD sunt tinute la sol, dupa tragedia aviatica petrecuta la inceputul lunii iunie din Republica Moldova. Atunci, patru salvatori si-au pierdut viata.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, medici, elicopter, botosani, drum, pacienti, ambulanta,
Dată publicare:
26-07-2016 18:20