Salarii de 15.000 de euro pentru medici romani, in strainatate. Cat ar castiga o asistenta medicala in Olanda

Ultimul update: Miercuri 05 Aprilie 2017 07:02
Data publicarii: Duminica 02 Aprilie 2017 15:35
Categorie: Sanatate

Avem un sistem sanitar olog si nu sunt prea multe sanse pentru o minune. Satui de spitalele in care oamenii mai mult se imbolnavesc decat se vindeca, primii care au plecat au fost medicii.

Iata insa ca nici asistentii nu se mai multumesc cu putin. Stiu ca in tarile din vestul si nordul Europei este o criza acuta de forta de munca in acest domeniu iar lefurile sunt si de 10 ori mai mari.

Daniela si Roxana spun ca de mai bine de un an incearca sa se angajeze in sistemul medical de urgenta de la noi. Dar sunt posturi putine, iar lefurile mici, asa ca au luat decizia sa plece din tara.

Roxana Pop, candidat: "Am terminat anul trecut si am cautat si in Cluj si In Baia Mare si nu am gasit pe ambulanta, ca asta imi doresc - pe SMURD."

Daniela Danut, candidat: "Pentru noi oportunitati, dezvoltare personala, sa invat alte tehnici ca asistenta sa invat alte lucruri."

Mitingul politistilor s-a incheiat fara niciun rezultat. Sindicalisti: "Nu este loc pentru ingaduinta"

Exact asta cauta nordicii si vesticii. Cel mai mare deficit de asistenti este in Germania, tara care in urmatorii 5 ani ar avea nevoie de nu mai putin de 300.000 de astfel de cadre medicale.

Viorel Pasc, recrutor: "Populatia Germaniei este intr-un proces de imbatranire, astfel incat nici acolo nu sunt multi absolventi de scoli postliceale. In Germania se vorbeste de salarii brute, sunt 6 clase de salarizare. Undeva de la 1.900 pana la 2.800 de euro brut, bineinteles, plus sporuri."

Detlef Scheuermann, recrutor: "Nu este o munca usoara, trebuie sa lucreze mult. Este nevoie de un psihic bun si sa fie apt din punct de vedere fizic."

Si in Olanda este nevoie de zeci de mii de asistenti. Asa ca sunt recrutati si tineri de pe bancile scolii. Si aici salariile pot ajunge la 3.000 de euro, iar pe langa asta se ofera sprijin in a gasi o locuinta, dar si conditii de lucru excelente in spitale.

Stefana Ciortea, reprezentant firma de recrutare: "Eu cred ca respectul conteaza pe care il primesc si o comunicare buna cu medicii. Conditii sunt acolo si daca sunt cautate, eu cred ca merita."

In ultimii sase ani se estimeaza ca din Romania au plecat 28 de mii de asistenti medicali care lucreaza acum in tari precum: Marea Britania, Franta, Olanda, Germania sau Norvegia. Unele statistici neoficiale arata ca doar 15% s-au mai intors in tara.

La cel mai mare targ de job-uri medicale din Romania, organizat la Cluj-Napoca, au fost scoase la concurs aproape 500 de locuri de munca.

"Cele mai tentante oferte sunt pentru medicii specialisti, bineinteles. Ei pot castiga in tari precum Norgevia, Suedia sau Danemarca sau chiar Marea Britanie si Germania salarii de pana la 15.000 de euro pe luna", a declarat Oana Alexa, organizator.

Si clinicile private din Romania au venit cu oferte competitive la targul de joburi de la Cluj. "Incepem la medic debutant cam cu 5.000 de lei in mana. Se castiga si in Romania 2.000, 3.000 de euro, depinde de specilaitate si disponibilitate", spune Rodica Boca, manager clinica privata din Vatra Dornei.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, promite marirea salariilor medicilor. La cat vor ajunge pana in 2018

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, promite marirea salariilor medicilor. La cat vor ajunge pana in 2018

proteste Sănătate

350 de manageri de spitale, la coadă, la Guvern. Nicio concluzie despre salarii, după 4 ore de discuții

CNAS a făcut planul pentru a stopa furtul din serviciul de îngrijiri la domiciliu

Proteste în Sănătate. Noile salarii împart angajații din spitale în 2 tabere

Ministerul Sănătății vrea o lege a vaccinării: ”Intenționăm să demarăm campanii!”

50 de oameni, înțepați de căpușe. Ce trebuie să faceți dacă sunteți mușcați

O nouă zi, un nou protest în Sănătate. Unele salarii au scăzut cu 1.000 de lei

mihai burnei, chirurg, despagubiri

Spitalul Marie Curie, o nouă victimă a chirurgului Burnei. Despăgubiri uriașe în cazul său

Un medic din Vrancea şi-a împărţit salariul cu infirmierele. ”Statul a luat de la necăjiți”

Cum puteți intra în posesia unui nou card de sănătate, dacă expiră

Sindicaliștii din Sănătate au anunțat grevă generală pe 11 mai. Apelul către guvernanți

Primele carduri de sănătate expiră anul acesta. Ce trebuie să facă cei care le dețin

Cine este pacientul care a primit primul transplant pulmonar realizat în România