Românii cu risc mare de îmbolnăvire ar putea face a 3-a doză de vaccin anti-Covid
Românii cu risc mare de îmbolnăvire ar putea face a 3-a doză de vaccin anti Covid, de la începutul lunii septembrie. Iar pentru cei care nu se încadrează în această categorie, testul de anticorpi este luat în calcul.
Decizia vine în condițiile în care numărul total al îmbolnăvirilor cu varianta Delta a ajuns la 262 și vorbim deja despre o răspândire comunitară.
Numai în ultimele 24 de ore am înregistrat cel mai mare număr de infectari cu Sars Cov 2 din ultimele două luni.
Cea mai recentă statistică făcută pe baza secvențierilor îi determina pe specialiști să vorbească de tulpină dominantă în cazul variantei Delta a coronavirusului. 90 la sută dintre probele examinate în laboratoarele speciale au ieșit pozitive pentru această mutație.
135 de cazuri noi cu tulpina Delta au fost depistate în ultima săptămână, iar numărul total se ridică acum la 262. Mai puțin de jumătate sunt identificate în focare, însă pentru 35 % nu se cunoaște nicio legătură epidemiologică. Adică oamenii nu au călătorit în străinătate și nu știu să fi intrat în contact cu o persoană infectată cu această mutație.
Practic, acest lucru înseamnă răspândire comunitară.
Este o mutație a coronavirusului care se răspândește mult mai ușor și care poate provoca forme severe de boală, mai ales în rândul celor nevaccinați.
Alarmant este că în ultimele 24 de ore numărul pacienților cu test pozitiv aproape s-a dublat: avem 233 de cazuri noi. Medicii de familie confirmă răspândirea cu repeziciune.
Dr. Cosmina Berbecel, medic de familie: ”O lună și jumătate în care nu am avut niciun pacient și numai pe ziua de ieri 3 pozitivi. A început să crească numărul de cazuri''.
Iar rata de vaccinare în România este încă mică. Avem puțin peste cinci milioane de români care au făcut cel puțin o doză de ser anti Covid. Chiar și așa, coordonatorul campaniei de vaccinare vorbește de administrarea celei de a treia doze începând cu luna septembrie. Primii pe lista vor fi angajații cu risc mare de infectare la locul de muncă, cum ar fi personalul medical, dar și pacienții de peste 65 de ani cu boli cronice.
Există o variantă de lucru și pentru cei care vor la cerere, a treia doză.
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare: ”Trebuie să avem în vedere istoricul de trecere prin boală, ne vom gândi dacă luăm în calcul sau nu testarea anticorpilor inante de a a 3 a doză. Însă aici ne lipsesc date care să ne arate de la ce nivel omul nu mai este protejat, este important să punem în balanță beneficiile și profiul de siguranță”.
Decizia va fi luată după aprobarea Agenției Europene a Medicamentului.