După Israel, și Germania și Marea Britanie încep vaccinarea populației cu a 3-a doză
În cazul tulpinii Delta, încărcătura virală este de o mie de ori mai mare decât pentru variantele inițiale. Este avertismentul alarmant al experților, care nu obosesc să pledeze pentru vaccinare drept singura cale de a lăsa pandemia în urmă.
După Israel, atât Marea Britanie, cât și Germania anunță că din septembrie vor administra a treia doză de vaccin persoanelor în vârstă ori cu imunitatea precară.
Cele două guverne citează studii care arată că imunitatea asigurată de ser scade în timp şi pune, astfel, din nou în pericol, persoanele vulnerabile.
Guvernul britanic intenţionează să înceapă administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID persoanelor de peste 50 de ani începând din septembrie. Programul se va derula în farmacii, pentru a le permite medicilor să se concentreze asupra celorlalți pacienți.
Tot de la 1 septembrie, și autoritățile germane vor trimite echipe mobile în aziluri ca să vaccineze vârstnicii cu a treia doză de Pfizer-sau Moderna - indiferent de tipul primelor două doze de vaccin primite anterior. Sunt vizate și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
În contextul în care doar 52% dintre germani au fost vaccinaţi complet, sute de oameni ostili restricţiilor anti-pandemie au sfidat interdicţia de adunare masivă şi au protestat pe stăzile Berlinului. Inevitabil s-a ajuns la ciocniri cu poliția.
Protestul a fost organizat de mişcarea "LiberCugetători", din care fac parte membri ai extremei stângi, ai extremei drepte, adepţi ai teoriilor conspiraționiste și anti-vacciniști. Sâmbătă și orașele franceze au fost tulburate de proteste masive împotriva introducerii cardul de imunitate. Asta deși valul al patrulea al pandemiei este în toi în cele mai multe țări ale lumii, iar experții nu contenesc să avertizeze:
Dr Mike Ryan, OMS: ”Nu există un praf magic care să ne scape de pandemie. Singura scăpare rămâne vaccinarea. Să acționăm acum înainte să apară noi variante!”
Vestea bună este că în multe cazuri apelurile și argumentele experților, dar și măsurile de stimulare, dau rezultate. În Statele Unite, campania de vaccinare pare să fi primit un nou impuls, cu 700.000 de doze administrate într-o zi.
Dr. William Schaffner: ”Delta este o tulpină mult mai contagioasă și, spre surpriza noastră, și cei vaccinați pot avea aceeași încărcătură virală în gât ca și nevaccinații. De aici și potențialul de răspândire. ”
Jeffrey Shaman, Columbia University: ”Încărcătura virală în cazul infectării cu tulpină Delta este de o mie de ori mai mare decât la variantele inițiale. Altfel spus, oamenii produc o mai mare cantitate de virus. Și avem dovezi că și vaccinații răspândesc virusul.”
Însă, chiar dacă nu sunt cu totul la adăpost de infectare, persoanele imunizate sunt ferite de formele grave.
Dr. Richina Bicette: ”Cei cu forme grave sunt nevaccinații. 99,5% dintre decese sunt în rândul nevaccinaților.”
Pe nehotărâți îi pun pe gânduri poveștile unor oameni tineri pentru care infectarea cu tulpină Delta s-a dovedit fatală. Este cazul unui bărbat de 39 de ani din Las Vegas.
Jessica DuPreez, văduvă: ”Avea doar 39 de ani. Copiii noștri au rămas fără tată. Nu poți spune: "Sunt tânăr, nu mă afectează".
Bărbatul nu era vaccinat.
Jessica DuPreez, văduvă: ”Voiam să lăsăm să treacă un an de la lansarea vaccinului, să ne lămurim cu efectele pe termen mediu, dar nu eram împotriva vaccinării.”