România, pe primul loc în UE la numărul de decese. Sistemul de sănătate nu își îngrijește pacienții din lipsă de bani
Sistemul nostru de sănătate este incapabil să își îngrijească pacienții așa cum ar trebui, în primul rând, din lipsă de bani.
Conform raportului numit ”Starea Sănătății din Uniunea Europeană pe anul 2023”, suntem pe primul loc la numărul de decese, inclusiv din cauze care pot fi prevenite și sunt tratabile.
Și speranța de viață este mult sub media europeană. Am ajuns aici pentru că statul nu alocă fonduri suficiente, dar și pentru că multe categorii de persoane nu plătesc taxe pentru sănătate.
Din Uniunea Europeană, România are cel mai mare număr de decese atât din cauze care pot fi prevenite, cât și din cauze pentru care există tratament.
Mortalitatea care poate fi prevenită este considerată un indicator al eficienței politicilor publice. Aici, conform raportului care a analizat datele din 2020, singurele disponibile am avut 358 de decese la 100.000 de locuitori, aproape de două ori mai multe față de media UE. Iar principalele cauze au fost Covid-19, bolile cardiace și cosumul de alcool.
Avem cel mai mare număr de decese și din cauze pentru care exista tratament. Intră aici bolile cardiace, cele pulmonare și accidentul vascular cerebral. Raportul atrage atenția că principalele cauze sunt dieta săracă, fumatul și consumul de alcool.
În același timp, România ocupă ultimul loc la capitolul cheltuieli cu sănătatea pe locuitor. 1.663 de euro, mai puțin de jumătate din media Uniunii a anului 2021 - care a fost de 4.030 de euro.
Să nu uităm însă că doar un român din 3 plătește asigurări de sănătate. În anul 2023, casa de sănătate înregistra 22 de categorii sociale scutite de plata taxelor pentru sănătate. Iar aici sunt menționați și românii care muncesc sezonier afară, dar beneficiază totuși de servicii medicale în România. De la 1 ianuarie, vom avea cu doua categorii mai puțin, cei care lucrează în agricultură și construcții.
Astfel, noi suntem și cei care plătim din buzunarul propriu pentru sănătate.
O rată de 21 de procente peste media UE, de doar 15 procente. Iar anul trecut, 18% dintre români au declarat că au fost în situația de a achita o plată suplimentară sau un cadou pentru un medic sau o asistentă. Este cea mai ridicată rată din uniune unde media la acest capitol este de 4%.
Nu stăm bine nici la speranța de viață care este a treia cea mai scăzută din Uniunea Europeană.
Același raport vorbește și despre un paradox și anume că, deși țara noastră pregătește un număr mare de medici și asistente, mult peste media europeană, sistemul nostru de sănătate are un deficit de personal. În acest moment, distribuția cadrelor medicale nu acoperă nevoile tuturor cetățenilor, de exemplu, mai mult de jumătate dintre medici, lucrează în spitalele din capitala, și din alte 5 orașe. Iar la tara nu se înghesuie nimeni.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: pacienti, sanatate, decese, tratamente,
Dată publicare:
21-12-2023 19:15