Cifre ingrijoratoare de la OMS: 10% dintre copii si 20% dintre adolescenti sunt instabili emotional. Care sunt cauzele
Un copil din zece sufera de depresie din cauza certurilor din familie sau a presiunii de la scoala.
Din pacate, pentru ca sunt ocupati putini parinti stiu cu ce probleme se confrunta copiii lor, asa ca boala se adanceste cu trecerea anilor. Multi adolescenti sunt instabili emotional si recurg uneori la masuri extreme.
Mediul in care traieste copilul e factorul determinant care provoaca depresia. Aici sunt incluse familia, scoala si societatea. Atmosfera din casa, dar si pretentiile parintilor pot sa le provoace copiiilor stari de tristete si o parare proasta despre ei insisi.
"Depresia la copil nu se manifesta ca la un adult. Nu sta strist si sa spuna: vai, ce trist sunt. Nu. Copilul devine irascibil. Adolescentul devine irascibil. Pare obraznic, pare prost crescut, dar el, de fapt, are o disforie, traieste o irascibilitate cu tristete pe care n-o poate rezolva", spune profesorul Iuliana Dobrescu, Spitalul Alexandru Obregia.
Competitia scolara ii face pe copii sa se implice puternic emotional. Insa, cand aspiratiile lui nu se potrivesc si cu cele ale parintilor, apare depresia. De vina sunt tot parintii, spun psihologii.
"Ei isi proiecteaza in copil propriul eu si vor de la el sa fie cel mai bun, mergem la inot, mergem la pian, facem foarte foarte multe lucruri si copilul nu mai ajunge sa se descopere pe el, ce este el de fapt", explicat psihologul Marian Rusu.
Unii adulti merg si mai departe si ajung sa-i jigneasca pe cei mici, fara sa realizeze ce urmari grave poate avea acest comportament.
"De cate ori iti zic ca esti prost sau ca nu ai fost bun, trebuie sa am in minte ca dupa aia trebuie sa-ti dau cel putin zece laude ca sa ajungem la zero", mai spune specialistul.
In plus, copilul simte ca atunci cand parintii se cearta, mediul sau devine nesigur si ajunge sa ii fie frica. Nu e de mirare ca el se simte uneori singur, chiar si cand ii are pe parinti alaturi.
Specialistii sustin ca nu este determinanta durata timpului petrecut de parinti cu copiii lor, ci calitatea acestuia. Este foarte important ca in putinul timp pe care il mai au, parintii sa ii faca pe copiii lor sa se simta apreciati si iubiti, insa daca este deja tarziu si sesizeaza deja schimbari in comportamentul lor, sa inteleaga ca nu este nici o rusine sa apeleze la un psiholog.
10% dintre copiii de pana in 15 ani se confrunta cu depresia, in timp ce la adolescenti procentul creste la 20%. Din pacate, unii dintre minori recurg la masuri extreme si se gandesc sa-si ia viata, in loc sa ceara ajutor.