România are cei mai mulți obezi din Europa: „Avem acest cult al mâncatului”. Cum aflăm dacă avem greutatea corectă
Un mesaj îngrijorător vine de la Organizația Mondială a Sănătății. Obezitatea afectează tot mai mulți oameni, inclusiv în România, unde avem cel mai ridicat procent al persoanelor obeze din toată Europa.
Mâncăm prea mult și alimentele nu sunt de calitate, iar acest lucru ne afectează grav sănătatea.
„84,5 kg este o greutate crescută pentru vârsta și înălțimea dmneavoastră”.
Alegeri 2024
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
Astfel de concluzii se aud frecvent în cabinetele medicilor, pentru că numărul românilor supraponderali sau cu obezitate este tot mai mare. Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, indicele de masă corporală mai mare de 30 kg/m² este aproape de 40 de procente, România având cea mai mare problemă din Europa.
Indicele de masă corporală, pe scurt IMC - este indicatorul care arată dacă greutatea unei persoane este adecvată înălțimii pe care o are.
IMC se calculează făcând raportul dintre greutatea persoanei și înălțimea sa. Valorile sub 18,5 înseamnă subponderal – adică o greutate mai mică decât cea minimă normală, între 18,5 – 24,9 vorbim de greutate normală, ce este între 25 – 29,9 sunt persoane cu exces ponderal, iar valorile de peste 30 descriu obezitatea - care poate avea diferite grade. De exemplu, pentru o persoana care are 78 de kg și 1,65m, IMC este 28,65 - adică este supraponderală.
Medicii susțin că sunt peste 240 de complicații asociate obezității, iar cele mai frecvente sunt bolile de inimă, diabetul zaharat, AVC, boala ficatului gras și chiar unele tipuri de cancer.
Conf. dr. Anca Pantea Stoian, medic primar diabetolog: ”Noi discutăm despre un tip de obezitate care este foarte agresiv și care explică de ce aceste complicații sunt prezente. E vorba de grăsimea viscerală, acel tip de țesut adipos pe care nu-l vedem, care nu se simte, nici nu doare. Aceasta învăluie organul și îl invadează în interior, făcându-l disfuncțional și afectându-l într-un final”.
Cu cât talia unei persoane este mai mare, cu atât gradul de obezitate viscerală este mai crescut, spun medicii.
Un alt studiu realizat de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică arată că 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi, dar mulți nu sunt conștienți de pericol.
Gabriella Bondoc, psihiatru: „Noi suntem un popor care încurajăm mesele bogate și avem acest cult al mâncatului: să mâncăm mult, să avem multă mâncare, considerăm mâncarea hipercalorică mai bună. Ne concentrăm pe obezitate ca pe o problemă de estetică. Nu este o problemă de estetică, este o problemă medicală: obezitatea ucide”.
O dietă fără fast food și mâncare procesată, dar bogată în fructe și legume, exercițiile fizice regulate, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool pot contribui la eliminarea kilogramelor în plus.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, boli, obezitate, cei mai multi, indice de masa corporala IMC,
Dată publicare:
19-11-2024 19:30