Zeci de romance au fost influentate de operatia Angelinei Jolie. Cat costa o mastectomie la cerere

Ultima actualizare: 13-10-2013 07:26

La 6 luni de la anuntul soc al Angelinei Jolie, care a marturisit ca si-a extirpat ambii sani, zeci de romance au acceptat astfel de interventii, ca sa nu se imbolnaveasca de cancer.

Mastectomiile la cerere s-au facut in urma identificarii mutatiei unor gene. Unele paciente au cerut chiar si extirparea ovarelor. Chirurgii spun insa ca au fost si situatii in care le-au refuzat pe doamne, pentru ca nu se impunea o astfel de operatie mutilanta.

''Sunt foarte frumosi, pot sa zic ca sunt mai frumosi ca inainte si ai scapat si de stresul formatiunilor tumorale. Sunt foarte frumosi, bravo. Ma bucur"

Maria are 31 de ani si inca de la 19 ani a avut probleme serioase la sani. Inainte sa i se faca mastectomie, s-a operat de trei ori pentru a scapa de noduli, care desi erau benigni, erau foarte durerosi. A facut chiar si un tratament medicamentos, care insa nu a dat rezultate.

Speriata la gandul ca poate afla ca are cancer, Maria a decis sa treaca prin aceeasi operatie prin care a trecut si Angelina Jolie anul acesta.

"Nu puteam sa ma operez la nesfarsit, sa imi scot azi un nodul, peste un an inca unul. A fost stresul si frica foarte mare de a nu face cancer", spune ea.

La o clinica privata o astfel de operatie costa 3000 de euro, insa in spitalele de stat se platesc doar protezele.

"Impactul a fost probabil foarte mare datorita mediatizarii pe care a avut-o operatia Angelinei Jolie. Am multe paciente care vin cu sanii ptozati si cu multipli noduli, cu antecedente, mama, sora mamei cu cancer de san", spune profesorul Tiberiu Bratu.

Mastectomia subcutanata bilaterala, operatie suferita si de Angelina Jolie, implica o incizie la nivelul sanului. Aici are loc extirparea glandei mamare unde pot aparea modificarile maligne la o persoana la care exista mutatie de gena. Dupa cateva saptamani are loc operatia de reconstructie cu ajutorul unui implant mamar.

Deciziile vin in urma unor teste genetice: prezenta mutatiei genelor BRCA 1 si 2 care poate cauza pe langa cancer la san si aparitia cancerului ovarian. Asa ca au existat si paciente care pe langa sanii taiati au cerut si castrarea chirurgicala.

Inca 3400 de lei costa analizele genetice care arata mutatia acestor gene responsabile in aparitia cancerului la san si ovar. Cei din Comisia de Oncologie sustin ca vor sa solicite statului sa le deconteze in cazul femeilor care au istoric de cancer in familie.

In urma cu 6 luni Angelina Jolie a marturisit lumii intregi , ca a suferit, o dubla mastectomie. Adica si-a extirpat ambii sani, ca sa nu se imbolnaveasca de cancer, reducindu-si riscul de imbolnavire cu 95 la suta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO