Reprezentantul Spitalului Ilfov, despre cazul medicului fals: ”Nu și-a dat nimeni demisia”
Un reprezentant al Spitalului Județean Ilfov a spus, marți, referitor la cazul medicului rezident fals, Daniela Raluca Bîrsan, că nu s-a luat nicio măsură până acum față de eventualele persoane vinovate, deoarece nu există o concluzie clară.
Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Ilfov, Dan Blendea, a declarat că a fost convocată Comisia de disciplină a unităţii sanitare în cazul Ralucăi Bârsan, femeia fără studii de specialitate care lucra la Secţia de ginecologie, el precizând că cercetarea disciplinară poate dura două - trei săptămâni.
Potrivit lui Blendea, vor fi audiate pe rând toate persoanele implicate - infirmiere, asistente, medici, membrii RUNOS (resurse umane, normare, organizare şi salarizare), cei de la pază.
"Spitalul este supus, în momentul de faţă, unor anchete - atât din partea Poliţiei, cât şi din partea Consiliului Judeţean, dar şi din partea administraţiei spitalului. Am crezut că o să avem finalizate răspunsuri la întrebările pe care le-am avut puse data trecută, dar termenele legale durează. Consiliul Judeţean a stabilit o comisie de anchetă, prin hotărârea preşedintelui CJ, care s-a deplasat la spital şi a făcut verificările proprii vizavi de cazul Raluca Bârsan. În urma verificărilor, au convocat o şedinţă a Consiliului de administraţie, care s-a întrunit şi s-a procedat la sesizarea Comisiei de disciplină a spitalului, la care sunt anumite termene pentru că finalizarea audierilor personale de către Comisia de disciplină duce la sancţiuni care pot să meargă de la avertismente simple până la desfacerea contractului de muncă", a explicat Dan Blendea, într-o conferinţă de presă, susţinută la Spitalul Judeţean Ilfov.
El a precizat că două - trei săptămâni ar trebui să dureze ancheta Comisiei de disciplină.
"Şi aici este o problemă, pentru că, încercând să fim obiectivi în această anchetă a Comisiei de disciplină, am ajuns la concluzia că va trebui să schimbăm câteva persoane din comisie, pentru că ştiţi cum funcţionează şi în spitale relaţiile de colegialitate. Sunt două persoane din apropierea Secţiei de ginecologie. Joi, o să fie o nouă decizie pentru o nouă Comisie de disciplină. Sunt şapte persoane în comisie, medici ai spitalului", a spus dr. Dan Blendea.
Întrebat dacă până în prezent spitalul a luat măsuri administrative împotriva unor angajaţi, el a răspuns:
"Este o procedură complicată. Am dat sancţiuni justificate, în trecut, pe absenţe, în care petenţii au câştigat în instanţă. Nu trecem peste proceduri, pentru că, dacă am făcut vreo greşeală în lanţul acesta al anchetei, ne trezim că pierdem. Singurul lucru care s-a întâmplat până acum este rezilierea contractului doamnei Raluca Bârsan, decizie unilaterală şi dispariţia dumneaei din spital", a mai afirmat el.
Dr. Dan Blendea a spus că nu a demisionat nici managerul şi nici fosta şefă a Secţiei de ginecologie şi nu s-a primit nicio reclamaţie de la vreo pacientă.
"Nu s-a pus problema ca domnul manager să îşi dea demisia. Nu văd rolul domnului manager în situaţia de faţă. Singurul organ al spitalului care poate lua o decizie propunând managerului nişte sancţiuni este Comisia de disciplină. Doamna Dragu (fosta şefă a secţiei - n.r.) este încă angajata spitalului", a spus Blendea, potrivit Agerpres.
Presa a relatat săptămâna trecută că o femeie fără studii de specialitate, pe nume Raluca Bârsan, a lucrat mai mulţi ani la Secţia de ginecologie a Spitalului Judeţean Ilfov pe baza unui contract de voluntar cu activitate medicală, fără aviz de la Colegiul Medicilor şi având o diplomă falsă de absolventă a UMF "Carol Davila".
Sinteza declarațiilor doctorului Dan Blendea, purtător de cuvânt:
- Sunt termene legale și durează.
- Rolul ei nu a fost de medic, inițial, ci de student. Apoi a fost integrată. A trecut timpul.
- E o situație foarte delicată. Așa este.
- Domnul manager nu are calitatea să demită pe cineva. Să-și dea demisia? Nu cred, nu văd acum așa ceva.
- Toată lumea este anchetată de către spital și nu numai de către spital, și de poliție.
- Fiecare secție este endemică, are o poziționare diferită.
- Povești sunt despre fiecare secție. Se poate și exagera și minimiza.
- Am verificat documentele de angajare ale voluntarilor, mai sunt 4. Sunt medici specialiși, nu sunt medici simpli, și sunt avizați de Colegiul Medicilor.
- Punctul de vedere al spitalului a fost că aceste contacte au fost încheiate legal.
- Nu avem la voluntariat norme de aplicare. A fost un contract de voluntariat luat la grămadă.
- Am stat de vorbă cu toată lumea. Apoi cercurile concentrice s-au extins și la alte persoane.
- Singurele lucruri care s-ar fi putut întâmpla ar fi fost niște demisii de onoare. Nu și-a dat nimeni demisia.
- Nu avem ce măsuri să luăm în momentul de față, decât să urmăm niște proceduri.
- Pe doamna Bîrsan nu am mai văzut-o de vineri.
- Putea să curețe o plagă, să dea cu Betadină. Sunt niște chestiuni de igienă mai mult și prevenirea infecțiilor nosocomiale, adică să fie salonul curat, să intre aer curat..
- Singurul care poate să ia decizii în momentul de față este managerul, care așteaptă rezultatul anchetei, în 2-3 săptămâni.
- Joi o să fie o nouă decizie pentru o nouă Comisie de Disciplină. Comisia de Disciplină există în orice spital. E o procedură complicată.
Secţia 9 de Poliţie a demarat cercetări cu privire la exercitarea fără drept a unei profesii în cazul Danielei Bîrsan, doctoriţa care a prezentat un document fals conform căruia este confirmată ca medic rezident.
Potrivit Biroului de presă al DGPMB, poliţiştii s-au sesizat din oficiu în acest caz.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat recent că este fals documentul prezentat de Raluca Daniela Bîrsan referitor la faptul că este confirmată ca medic rezident, în momentul în care a încheiat contractul de voluntariat cu Spitalul Judeţean Ilfov.
Potrivit demnitarului, ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean Ilfov a fost "cu complicitatea celor din spital, care probabil ştiau mai multe amănunte".
Ministrul a spus că nicio instituţie publică nu poate să facă un contract de voluntariat cu o persoană fizică.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!