Coronavirus. Reguli de functionare a cabinetelor stomatologice dupa data de 15 mai
Din 15 mai cabinetele stomatologice vor putea primi pacienți și pentru alte probleme decât cele urgente. Vor exista însă o serie de reguli.
Va fi cu siguranță, spun medicii, un flux cel puțin triplu de pacienți, timp de câteva săptămâni, pentru că mulți aveau tratamente în curs, ce nu mai pot fi amânate.
Intervențiile dentare implică însă, și un mare risc, dacă în cabinet ajunge un pacient infectat, dar fără simptome. Colegiul Medicilor Stomatologi a emis deja o serie de recomandări, care ar trebui aplicate de toate cabinetele din țară.
O imagine cel puțin stranie, de care probabil n-aveau nevoie cei care se tem de dentist. Medicul în combinezon lucrează atent pe canale, purtând o mască de risc biologic. Pacientul nu e infectat, dar e singura cale de a bloca 100% aerosolii încărcați cu salivă.
Dragoș Popescu, medic stomatolog: „Încă suntem în situația în care efectuăm doar urgențe stomatologice și avem același protocol rigid până pe data de 15. După data de 15 virusul nu dispare, riscul rămâne, însă vom avea dreptul să facem mai multe manopere.”
Reporter: „Vă așteptați la mai mulți pacienți?”
Dragoș Popescu: „Da, va fi un val, pentru că noi avem call center și primim deja foarte multe telefoane.”
Până acum, Ministerul Sănătății nu i-a obligat pe dentiști să ia măsuri noi de siguranță. Colegiul Medicilor Stomatologi avertizează, în schimb, că a reporni activitatea ca înainte de pandemie ne expune pe toți unui pericol imens, așa că a emis un ghid propriu cu zeci de recomandări.
Care vor fi noile reguli de funcţionare a cabinetelor stomatologice
Iată un protocolul de acces ideal al pacientului cu probleme dentare.
Cu o zi înainte de programare, triaj telefonic al pacienților.
Clientul este trecut prin chestionarul standard pentru coronavirus și informat să nu vină la dentist însoțit. Ajuns la cabinet, întâi calcă mărunt pe preșul cu cloramină, apoi stă cuminte sub jetul de aer cu biocid.
Pacientul își trage botoși peste încălțămintea curată, pulverizează pe mâini dezinfectant și își pune mănuși. I se ia temperatura pe frunte cu un termometru no-touch. Dacă totul e bine, așteaptă intrarea în cabinet.
95 la sută dintre clinicile stomatologice din România își cumpărau oricum singure materialele, doar că un echipament care să-i protejeze și pe dentist, și pe pacient de contaminarea cu noul virus costă în jur de 1100 de lei: cizme și protecții care se sterilizează, combinezon, vizieră sau ochelari, bonetă și mască. Iar aceste cheltuieli ar trebui făcute și pentru asistentă. E o investiție care s-ar putea regăsi, în scurt timp, în prețul intervențiilor stomatologice.
Odată început tratamentul, cu ușa închisă, nimeni nu intră și nimeni nu iese, pentru a nu antrena în afara încăperii particule de salivă.
Anca Vereanu, medic stomtolog: „Ni se recomandă să lucrăm cât mai puțin cu turbină, pentru că antrenează acești aerosoli care merg peste tot.”
Recomandările includ și pregătirea sălii de așteptare. Scaunele cât mai distanțate, dezinfectanți accesibili. Revistele și jucăriile, folosite în trecut la comun de pacienți, ar trebui să dispară.
De altfel, pacientul ar trebui să poarte mască tot timpul, în afara momentelor de tratament pe scaun.